Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Offer.

Als je door je offers liefde zaait, zul je ook liefde oogsten.

Liefde is offer. En het offer, uit liefde, maakt gelukkig.

Je zult heilig worden, als je van de anderen weet te houden en hen het leven aangenaam maakt - ook als het je moeite kost -, vooropgesteld dat God daardoor niet beledigd wordt.

Als ik met jou over 'het goede voorbeeld' spreek, bedoel ik ook dat je begrip moet hebben, dat je anderen moet verontschuldigen en dat je vrede en liefde in de wereld moet brengen.

Zeg Hem opnieuw dat je Hem helemaal wilt toebehoren: Jezus, help mij helemaal van U te zijn. Ik wil door kleine dingen, die voor anderen onopgemerkt blijven, voor U branden en verteerd worden.

Het Kruis symboliseert het leven van de apostel van Christus, met een kracht en waarheid die een verkwikking zijn voor ziel en lichaam, hoewel het soms moeite kost en de last duidelijk voelbaar is.

Ik begrijp heel goed dat je, uit Liefde, samen met Christus wilt lijden: dat je in zijn plaats je rug wilt aanbieden voor de geselslagen van de beulen; je hoofd voor de doornenkroon; je handen en voeten voor de nagels…, of dat je op zijn minst bij onze Moeder, de heilige Maria, onder het Kruis wilt staan, en jezelf wilt aanklagen omdat ook jij de Heer met je zonden gedood hebt… Je verlangt ernaar te lijden en lief te hebben.

Je zei me: Ik heb me voorgenomen de Heilige Geest vaker aan te roepen en zijn licht te vragen.

Goed, maar denk eraan, mijn kind, dat de Heilige Geest de vrucht is van het Kruis.

Christus is aan het Kruis genageld… en jij? Jij wordt nog altijd door je grillen beheerst, of liever gezegd: door je grillen vastgenageld!

Laten wij geen halfzachte christenen zijn, want dat kan gewoonweg niet! Op aarde hebben ook het lijden en het kruis hun plaats.

Het Kruis moet een plaats krijgen in ons leven. Wie geen rekening houdt met het Kruis is geen christen…, maar zal 'zijn kruis' toch tegenkomen, en dat zal hem wanhopig maken.

Nu het ernst begint te worden met het Kruis, nu het zwaarder begint te wegen, zorgt Jezus voor een oplossing die ons vrede geeft. Hij helpt ons het te dragen. Hij wordt onze Simon van Cyrene… opdat de last licht wordt.

Zeg Hem vol vertrouwen: Heer, is dit een echt Kruis? Het is een Kruis zonder kruis! Nu ik de formule ken - de volledige overgave aan U -, zullen mijn kruisen, met uw hulp, voortaan zoals dit kruis zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift