Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Lauwheid.

Als je een rein leven leidt en de heilige zuiverheid beleeft, dreigt er een groot gevaar waaraan wij allemaal blootgesteld zijn: het risico om in het geestelijk leven of in het beroepsleven te verburgerlijken. Het gevaar - ook voor degenen die door God tot het huwelijk geroepen zijn - een zonderling te worden, een egoïst, een mens zonder liefde.

Bestrijd dat risico tot in de wortel, zonder ook maar enige concessie te doen.

Wees toch niet zo gemakzuchtig! Wacht niet op het nieuwe jaar om voornemens te maken. Iedere dag is geschikt voor een stap in de goede richting. Hodie, nunc, vandaag, nu!

Het zijn in de regel van die arme mismoedige mensen, die op het nieuwe jaar wachten om te beginnen…, maar als het zover is… beginnen ze niet!

Innerlijke dorheid is geen lauwheid. In de mens die lauw is wordt het water van de genade niet opgenomen, maar loopt het zonder meer weg… Daarentegen zijn er schijnbaar dorre akkers, die genoeg hebben aan een paar regendruppels om op zijn tijd bloemen en heerlijke vruchten voort te brengen.

Wanneer raken wij er eindelijk van overtuigd dat het belangrijk is op ieder moment aan de oproep van God gehoor te geven? Juist dat verwacht God van ons!

De lauwe apostel, dát is de grote vijand van de zielen.

Een duidelijk bewijs van lauwheid is het gebrek aan bovennatuurlijke 'koppigheid', aan sterkte om met volharding te werken en door te gaan tot de 'laatste steen' gelegd is.

Er zijn harten die hard maar edel zijn en - wanneer zij de warmte van het Hart van Jezus naderen - als brons smelten tot tranen van liefde en berouw. Ze beginnen te branden!

Het hart van lauwe mensen daarentegen is van leem, van armzalig vlees… dat barst en tot stof verpulvert. Het is triest om te zien.

Zeg met mij: Jezus, houd de lauwheid ver van ons. Lauw? Dat nooit!

Als je zegt dat je Christus wilt volgen… en je hebt tijd over, dan ben je de weg van de lauwheid ingeslagen!

Als ik hoor dat er mensen zijn die zich aan God hebben gegeven, maar er niet meer vurig naar streven heilig te worden, dan vrees ik dat dit - als het echt zo is - zal leiden tot de grote mislukking van hun leven.

Zie eerlijk onder ogen op welke manier je de Meester volgt. Bekijk of je overgave alleen formeel en droog is, met een geloof zonder warmte; of het je in de loop van de dag aan nederigheid, aan offergeest, aan inzet ontbreekt; of er bij jou alleen maar een façade is, of je aandacht besteedt aan de kleine eisen van elk ogenblik…, kortom: of het je wellicht ontbreekt aan Liefde.

Als dat zo is, moet het je niet verwonderen dat je niet doeltreffend bent. Doe er iets aan! Begin met de hulp van Onze Lieve Vrouw opnieuw.

Pas op dat je niet verburgerlijkt! Want als je verburgerlijkt stoor je alleen maar, je wordt een last voor het apostolaat van de anderen en - wat erger is - je doet het Hart van Christus lijden!

Ga verder met je apostolaat, blijf je inspannen om je werk zo goed mogelijk te doen en verwaarloos je gebedsleven niet.

God zal de rest doen.