Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zelfverloochening → zichzelf vergeten .

Hernieuw elke dag het verlangen jezelf weg te cijferen en te verloochenen. Vergeet jezelf en ga verder in novitate sensus, met een nieuw leven. Ruil je armzaligheid in voor heel de verborgen en eeuwige grootheid van God.

Als je oppervlakkig bent, als je alleen maar aan je eigen gemak denkt en vindt dat het leven van de anderen - de hele wereld - om jou moet draaien, dan heb je het recht niet je christen te noemen, of je te beschouwen als een leerling van de Heer. Hij heeft ons duidelijk aangegeven dat wij voor iedereen afzonderlijk et animam suam, onze ziel, zelfs ons hele leven moeten geven.

Wat zou het mooi zijn als jij jezelf, iedere dag opnieuw, van harte en onopgemerkt, weet weg te cijferen om de anderen het leven aangenaam te maken.

Op deze manier had Christus de mensen lief.

Geef mij de genade om afstand te doen van alles wat op mijn persoon betrekking heeft. Mijn enige zorg moet uw eer zijn…, in één woord, uw Liefde. Alles uit liefde!

Zich vernederen, zich wegcijferen, verborgen blijven en kunnen verdwijnen: volledig en onvoorwaardelijk. Zo hoort het.

Een voornemen: als het niet écht nodig is, zal ik niet over mijn persoonlijke dingen beginnen.

Kind, luister eens: wees blij wanneer men je slecht behandelt en je goede naam door het slijk haalt; wanneer velen zich over je opwinden en het in de mode is je te bespuwen, omdat je in hun ogen omnium peripsema, het slijk der aarde bent…

Dat is moeilijk, heel moeilijk zelfs. Het is hard, totdat iemand uiteindelijk naar het tabernakel gaat en - wetend dat men hem beschouwt als drek, als een armzalige worm - in alle oprechtheid zegt: “Heer, als Gij mijn eer niet nodig hebt, waarom zou ik die dan willen?”

Pas dan ervaart een kind van God wat het betekent gelukkig te zijn: als het, van alles beroofd, tot deze totale overgave komt, een overgave uit liefde, gebaseerd op versterving en lijden.

Hier heb je een recept voor je dagelijks leven: “Ik wil er niet eens aan denken dat ik besta. Ik ben niet met mijn eigen dingen bezig, want daar heb ik geen tijd voor.”

Werken en dienen!

Een duidelijk teken dat je de heiligheid zoekt, is - als ik het zo mag uitdrukken - de 'gezonde psychologische instelling' jezelf te vergeten en te bedenken hoe je anderen dichter bij God kunt brengen.

Pas wanneer je je eigen ik weet te vertrappen en gaat leven voor anderen, zul je een geschikt werktuig zijn in de handen van God.

Hij riep - roept - zijn leerlingen en geeft hun de opdracht: Ut eatis, ga iedereen zoeken!

Als je echt het eeuwige leven en de eeuwige glorie wilt bereiken, moet je leren vaak afstand te doen van je persoonlijke edele ambities.

Laat je 'ik' niet naar voren komen, of het nu gaat om je gezondheid, je goede naam, je carrière, je baan, of welke stap je ook zet in het leven… Het is zo vervelend! Je doet alsof je vergeten bent dat 'jij' niets hebt en dat alles van Hem is.

Wanneer je je in de loop van de dag - misschien zonder reden - vernederd voelt; wanneer je denkt dat jouw mening zou moeten zegevieren; wanneer je merkt dat jouw 'ik' - het jouwe, het jouwe en het jouwe - zich steeds weer op de voorgrond dringt… wees er dan van overtuigd dat je de tijd aan het verknoeien bent, en dat het hard nodig is korte metten te maken met jouw egoïsme.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift