Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Hart → hart hebben .

De Heer - de Meester van de Liefde - is een jaloerse minnaar die alles van ons vraagt, al onze liefde. Hij verwacht dat wij Hem alles geven wat wij hebben en de weg volgen die Hij voor ieder van ons aangeeft.

We moeten God liefhebben, want het hart is gemaakt voor de liefde. Als wij het niet - met een zuivere liefde - bij God, bij onze Moeder de heilige Maagd Maria en bij de zielen hebben…, dan zal het zich wreken… en veranderen in een haard van bederf.

Er zijn harten die hard maar edel zijn en - wanneer zij de warmte van het Hart van Jezus naderen - als brons smelten tot tranen van liefde en berouw. Ze beginnen te branden!

Het hart van lauwe mensen daarentegen is van leem, van armzalig vlees… dat barst en tot stof verpulvert. Het is triest om te zien.

Zeg met mij: Jezus, houd de lauwheid ver van ons. Lauw? Dat nooit!

Wij zijn verliefd op de Liefde. De Heer wil ons dan ook niet stug en stijf als een levenloos ding. Hij wil dat wij vol zijn van zijn liefde!

Stel je de volgende vraag: hoe vaak besluit ik gedurende de dag mijn hart tot God te verheffen om Hem mijn genegenheid en mijn bezigheden aan te bieden?

Het is een goed middel om de intensiteit en de kwaliteit van je liefde te toetsen.

Wees niet bang om, omwille van de Heer, van de mensen te houden. Dat jouw familie daarbij op de eerste plaats komt is goed, vooropgesteld dat je - ook al houd je nog zoveel van hen - duizend keer meer van God houdt.

Als je echt een houvast zoekt voor je hart, dan raad ik je aan een van de wonden van de Heer binnen te gaan. Dan kun je vol vertrouwen met Hem omgaan, heel dicht bij Hem zijn en zijn Hart voelen kloppen… en je zult alles doen wat Hij van je vraagt.

Begrip, echte liefde. Als je dat bereikt, zul je een groot hart hebben voor allen, zonder enig onderscheid te maken. Je zult, ook tegenover mensen die je slecht behandeld hebben, de raad van Jezus opvolgen: “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt…, en Ik zal u rust en verlichting schenken.”

Wees hartelijk tegen mensen die God niet kennen. Reden temeer om zo om te gaan met degenen die Hem wel kennen: als je het laatste niet doet, zal het eerste je niet lukken.

Jezus zal ervoor zorgen dat je voor allen met wie je omgaat een grote genegenheid opvat. Jouw liefde voor Hem zal daardoor niet minder worden. Integendeel: hoe meer je Jezus bemint, hoe meer mensen je in je hart zult sluiten.

Naarmate het schepsel dichter bij God komt, voelt het zich universeler. Zijn hart wordt groter en in het enige, sterke verlangen de hele wereld aan Jezus' voeten te leggen, heeft het voor alles en iedereen een plaats in zijn hart.

Hun ogen begonnen te schitteren toen ze hoorden spreken over het apostolaat onder mensen in verre landen! Het was alsof zij bereid waren in één sprong de oceaan over te steken. Wat is de wereld toch klein als de Liefde groot is!

Verwijzingen naar de H. Schrift