Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Volgzaamheid → volgzaamheid aan de genade.

Wat een laag gedrag, en wat een ontrouw aan de genade!

Moeder, toevlucht van de zondaars, bid voor mij, opdat ik het werk van God in mijn hart nooit meer in de weg sta.

Innerlijke dorheid is geen lauwheid. In de mens die lauw is wordt het water van de genade niet opgenomen, maar loopt het zonder meer weg… Daarentegen zijn er schijnbaar dorre akkers, die genoeg hebben aan een paar regendruppels om op zijn tijd bloemen en heerlijke vruchten voort te brengen.

Wanneer raken wij er eindelijk van overtuigd dat het belangrijk is op ieder moment aan de oproep van God gehoor te geven? Juist dat verwacht God van ons!

God houdt oneindig veel meer van ons, dan jij van jezelf houdt… Verzet je daarom niet als Hij hoge eisen aan je stelt!

Onze Heer verlangt van ons dat wij Hem van dichtbij volgen. Een andere weg is er niet.

De Heilige Geest verricht dit werk in elke ziel, ook in de jouwe. Wees dus volgzaam, zodat je geen obstakels opwerpt voor God.

Laat je vormen door de genade die je ontvangt, of die nu hard of zacht aankomt. Span je ervoor in geen hinderpaal, maar een instrument te zijn. Als je wilt, zal je allerheiligste Moeder je helpen de loop van de goddelijke wateren te kanaliseren, en daarvoor niet langer een hindernis te zijn.

Heer, help mij trouw en volgzaam te zijn, sicut lutum in manu figuli, als klei in de handen van de pottenbakker. Dan zal niet ik het zijn die leeft, maar U, mijn Geliefde, zult in mij leven en werken.

Verwijzingen naar de H. Schrift