Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Leer → noodzaak om de goede leer te hebben.

Om de leer van Christus aan te nemen is het noodzakelijk nederig en gehoorzaam te zijn.

Als je over de goddelijke deugden van geloof, hoop en liefde spreekt, bedenk dan dat het eerder deugden zijn om te beleven dan om over te filosoferen.

Een jonge priester had de gewoonte zich tot Jezus te richten met de woorden van de apostelen: Edissere nobis parabolam, leg ons de gelijkenis uit. En hij voegde eraan toe: Meester, leg de helderheid van uw leer in onze ziel, opdat die altijd in ons leven en in onze werken aanwezig is… en wij die aan anderen kunnen doorgeven.

Zeg jij Hem dat ook.

Heb altijd de moed - dit is nederigheid en dienstbaarheid jegens God - om de geloofswaarheden naar voren te brengen zoals ze zijn; dus ondubbelzinnig en zonder aan de inhoud afbreuk te doen.

Coepit facere et docere. Jezus begon te doen en daarna te onderrichten. Wij moeten door ons voorbeeld een getuigenis geven. We kunnen geen dubbelleven leiden door anderen iets te leren wat wij zelf niet doen. Met andere woorden: wat we anderen leren moeten we op zijn minst door te strijden in praktijk willen brengen.

Leef altijd en in alles met de Kerk mee! Je moet ervoor zorgen dat je de noodzakelijke geestelijke en leerstellige vorming krijgt die van jou een mens maakt met een zuiver oordeel in tijdelijke aangelegenheden, en snel en nederig in de bereidheid je te corrigeren als je merkt dat je je vergist hebt.

Het oprecht corrigeren van persoonlijke fouten is een heel menselijke en tevens een heel bovennatuurlijke manier om de persoonlijke vrijheid uit te oefenen.

Het is hard nodig het licht van Christus' leer te verbreiden.

Zorg voor een grondige religieuze vorming en voor duidelijke ideeën, zodat je de volheid van de christelijke boodschap aan anderen kunt doorgeven.

Verwacht geen bijzondere ingevingen van God. Hij heeft geen reden je die te geven, als je de concrete middelen bij de hand hebt: de studie, het werk.

Je kunt het zaad van de geloofsleer niet scheiden van het zaad van de godsvrucht.

Alleen door vroomheid kun je, bij het zaaien van de leer, alles vernietigen wat je werk ondoeltreffend zou maken.

Wij willen naar Jezus in het tabernakel gaan om Hem beter te leren kennen, zijn leer in ons op te nemen, en dit voedsel aan de mensen door te geven.

De preek, de verkondiging van de gekruisigde Christus, is het woord van God.

De priesters moeten zich zo goed mogelijk op dit goddelijk dienstwerk voorbereiden en daarbij het heil van de zielen voor ogen hebben.

De leken moeten met een diep ontzag naar het woord van God luisteren.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift