Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Voorbeelden, aansprekende  → wijnstokken en wijnranken.

Luister naar de gelijkenis die de heilige Johannes in zijn evangelie opneemt: Ego sum vitis, vos palmites, Ik ben de wijnstok, jullie de ranken.

In gedachten zie je de hele gelijkenis voor je. Je ziet dat een rank die van de stam is afgesneden nergens voor dient. Los van de wijnstok zal hij geen vruchten dragen, maar een droog stuk hout worden, dat door mens en dier wordt vertrapt, of in het vuur wordt gegooid…

Jij bent de rank. Trek daar je conclusies uit.

Ranken die verenigd zijn met de wijnstok brengen rijpe vruchten voort.

Wat moeten wij doen? Wij moeten door het Brood en het Woord heel verenigd zijn met Christus die onze wijnstok is… en Hem de hele dag liefdevolle dingen zeggen, zoals verliefde mensen doen.

God is aanwezig in het binnenste van jouw en van mijn ziel. Hij is in de ziel van alle mensen die in staat van genade zijn om ervoor te zorgen dat wij meer zout en licht krijgen, en ieder in zijn eigen situatie de gaven van God kan uitdelen.

En hoe kunnen we deze gaven uitdelen? Met nederigheid, met godsvrucht, geheel verenigd met onze Moeder de Kerk.

Herinner je je de wijnstok en de ranken? De rank die verbonden is met de wijnstok is heel vruchtbaar! Zij draagt volle trossen! En de rank die gescheiden is van de wijnstok is onvruchtbaar. Zij verdort en verliest het leven!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift