Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Heilige Geest  → activiteit in de ziel.

Als je je steeds weer in de handen van God laat, zal de Heilige Geest je verstand verlichten en je wil versterken.

We worden heilig met de hulp van de Heilige Geest - die in onze ziel zijn intrek neemt -, door de genade die we ontvangen in de sacramenten, en door een niet-aflatende ascetische strijd.

Mijn kind, laten wij ons geen illusies maken: jij en ik - ik word niet moe het te herhalen - zullen altijd, altijd moeten strijden, tot aan het einde van ons leven. Alleen zo zullen wij de vrede beminnen, vrede geven, en de eeuwige beloning ontvangen.

Beperk je er niet toe met de Heilige Geest te spreken. Luister naar Hem!

Overweeg in je gebed dat het leven van geestelijk kindschap - waardoor je in zijn volle omvang ontdekte wat het betekent kind van God te zijn - je vervulde met een kinderlijke liefde tot de Vader. Bedenk ook dat je, al eerder, via Maria naar Jezus ging die je nu aanbidt en die je Vriend en je Broer is; Degene die je liefhebt…

Door deze raadgeving werd het je duidelijk dat de Heilige Geest in je ziel woonde om haar te heiligen…, maar dat je de realiteit van zijn aanwezigheid niet 'begrepen' had. Je had deze raad nodig. Nu voel je zijn Liefde in je; en je wilt met Hem omgaan, zijn vriend zijn, zijn vertrouweling…, en Hem het polijsten, uitrukken en in brand steken van je ziel vergemakkelijken…

Maar bij jezelf dacht je ook dat je dat niet zou kunnen. Nogmaals, luister naar Hem. Hij zal je de kracht geven, Hij zal alles doen, als je maar meewerkt… en dat wil je toch?

Zeg Hem: Goddelijke Gast, Meester, Licht, Gids, Liefde: ik wil U goed onthalen en naar uw lessen luisteren. Ik wil vurig worden, U volgen en U beminnen.

Herhaal van ganser harte en met steeds meer liefde, in het bijzonder als je bij het tabernakel bent of de Heer net ontvangen hebt: Non est qui se abscondat a calore eius, laat mij U niet ontvluchten, laat mij vervuld worden met het vuur van uw Geest!

Je roept uit: Ure igne Sancti Spiritus, ontsteek in mij het vuur van uw Geest! Je voegt eraan toe: Mijn arme ziel zou haar vleugels zo vlug mogelijk opnieuw moeten uitslaan… om haar vlucht pas te beëindigen wanneer ze rust in Hem!

Dit verlangen lijkt mij heel goed. Ik zal je aanbevelen bij de Heilige Geest, de Helper, en Hem voortdurend aanroepen, opdat Hij zich vestigt in het binnenste van je ziel, je leiding geeft en een bovennatuurlijke glans verleent aan alles wat je zegt, denkt, doet en nastreeft.

Onze Heer verlangt van ons dat wij Hem van dichtbij volgen. Een andere weg is er niet.

De Heilige Geest verricht dit werk in elke ziel, ook in de jouwe. Wees dus volgzaam, zodat je geen obstakels opwerpt voor God.

In boeken die hij las, lag altijd een strookje papier dat als bladwijzer diende. Daar stond met grote en duidelijke letters geschreven, of beter gezegd, gegraveerd: Ure igne Sancti Spiritus! Ontsteek in mij het vuur van de Heilige Geest!

Ik zou dit goddelijk vuur graag in jou, christen, achter willen laten: gegraveerd in je ziel, brandend op je lippen, aanstekelijk in je daden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift