Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Middelen → economische en materiele middelen.

Maak je los van die menselijke voorzichtigheid die je zo behoedzaam en, neem me niet kwalijk dat ik het zeg, zo laf maakt.

Laten wij geen mensen zijn met een bekrompen visie. Geen onvolwassen, kortzichtige mannen of vrouwen, zonder bovennatuurlijke horizon…! Werken wij soms voor onszelf? Nee!

Laten wij dan ook met grote vrijmoedigheid zeggen: Jezus, wij werken voor U en… dan zult U ons de materiële hulpmiddelen toch niet onthouden? U weet heel goed hoe slecht wij ervoor staan; ik zou mij zo niet gedragen tegenover een schepsel dat mij dient…

Daarom hopen wij, zijn wij er zelfs van overtuigd, dat U ons alles zult geven wat wij nodig hebben om U te kunnen dienen.

“Mijn God, mijn God! U wilde allen door U en met U en in U met elkaar verenigen: en nu zijn allen verstrooid.” Zo beklaagde je je, toen je er weer alleen voor kwam te staan, zonder menselijke hulp.

Maar onmiddellijk legde God de zekerheid in je ziel dat Hij de situatie zou oplossen. En je zei Hem: Ik vertrouw erop dat U alles in orde brengt!

En inderdaad, de Heer regelde alles eerder, vollediger en beter dan jij had durven hopen.

Wie echt vanuit het geloof leeft, weet dat de materiële goederen hulpmiddelen zijn, en die zal hij edelmoedig en belangeloos gebruiken.

Wat in dienst van God ondernomen wordt, gaat nooit verloren door geldgebrek: het gaat verloren door gebrek aan goede geest.

Ik citeer een paar woorden die je kunnen helpen om rustig te worden: “Mijn financiële situatie is ellendig, erger kan het niet. Ik laat mij er echter niet door uit het veld slaan. Ik ben er vast van overtuigd dat God, mijn Vader, deze zaak eens en voor altijd zal oplossen.

Heer, ik wil al mijn zorgen in uw edelmoedige handen leggen. Onze Moeder - uw Moeder! - heeft U, net als in Kana, zeker al laten weten: 'ze hebben niet genoeg…!' Jezus, ik geloof in U, ik hoop op U, ik heb U lief. Ik vraag het niet voor mijzelf, maar voor de anderen.”

De geest van armoede, de onthechting van de aardse goederen, komt de doeltreffendheid van het apostolaat ten goede.

Verwijzingen naar de H. Schrift