Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Dood → zonder vrees voor de dood.

Een kind van God is niet bang: noch voor het leven, noch voor de dood, want zijn geestelijk leven is gebaseerd op het besef een kind van God te zijn. God is mijn Vader, denkt het, en al het goede komt van Hem. Hij is de goedheid zelf.

Maar kunnen jij en ik zeggen, dat we ons ook werkelijk als kinderen van God gedragen?

Wat hield die zieke vrouw, die ik geestelijk begeleidde, veel van de wil van God! Zij zag in de langdurige, pijnlijke en gecompliceerde ziekte (niets in haar was nog gezond) de zegen en de uitverkiezing van Jezus. En hoewel zij in haar nederigheid verklaarde straf te verdienen, was de vreselijke pijn die zij in haar hele organisme voelde geen straf, maar barmhartigheid.

We hadden het over de dood en over de hemel; over wat zij tegen Jezus en Onze Lieve Vrouw zou kunnen zeggen… En dat zij daarboven harder zou 'werken' dan hier… Zij wilde sterven wanneer God het zou willen…, maar - zei zij vol vreugde - ik zou graag willen dat dat vandaag al was! Zij bekeek de dood met de blijdschap van iemand die weet dat hij, door te sterven, naar zijn Vader gaat.

Wees niet bang voor de dood. Hij is je vriend!

Probeer met deze realiteit vertrouwd te raken. Ga vaak naar je graf: bekijk, ruik, betast jouw lichaam dat in ontbinding is en daar al acht dagen begraven ligt.

Denk daar in het bijzonder aan wanneer de heftigheid van het vlees je in verwarring brengt.

Hij opende zijn hart en zei: “Ik heb deze dagen over de dood nagedacht en, ondanks al het kwaad dat ik gedaan heb, zag die als een vorm van rusten. Ik dacht, als ze mij nu komen zeggen 'je laatste uur is aangebroken', dan zou ik vol vreugde antwoorden: het uur van het Leven is aangebroken.”

Sterven is een goede zaak. Hoe is het mogelijk dat iemand die gelooft, bang is voor de dood…? Maar zolang de Heer je op aarde wil laten blijven, zou het laf zijn te willen sterven. Leven: uit liefde leven, lijden en werken. Daar moet het jou om gaan.

Verplaats je in gedachten naar het uur van je dood - al is het maar één keer per dag - om de gebeurtenissen in dat licht te bezien.

Ik verzeker je dat je zult ervaren wat een vrede die overweging je geeft.