Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gehoorzaamheid → wezen en noodzaak.

Er wordt een zieke naar Jezus gebracht en deze kijkt hem aan. Beschouw deze gebeurtenis en overweeg zijn woorden: Confide, fili, heb vertrouwen, mijn zoon.

Dat zegt de Heer tegen jou, wanneer je de last van je fouten voelt. Geloof! Heb op de eerste plaats geloof en laat je vervolgens leiden door anderen, zoals de lamme deed: meegaandheid, innerlijke gehoorzaamheid!

Geestelijke leiding. Verzet je er niet tegen dat degenen die geestelijke leiding geven, met bovennatuurlijke visie en heilige vrijmoedigheid je ziel onderzoeken om te zien tot welk punt je God kunt - en wilt! - eren.

Nu we in onze omgeving zoveel ongehoorzaamheid, geroddel, geruzie en kwaadsprekerij zien, moeten wij meer dan ooit de gehoorzaamheid, oprechtheid, trouw en eenvoud beminnen. Als we dat met bovennatuurlijke visie doen, zullen we alleen maar menselijker worden.

Wat is het moeilijk nederig te zijn! Niet voor niets zegt een christelijke volkswijsheid: “De hoogmoed sterft vierentwintig uur nadat de mens gestorven is.”

Als je meent gelijk te hebben - en degene die de bijzondere genade van God heeft om je ziel te begeleiden deze mening niet deelt -, wees er dan van overtuigd dat je 'absoluut geen gelijk hebt'.

Verwijzingen naar de H. Schrift