Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Tegenwoordigheid van God → contemplatief midden in de wereld.

Als je God bij je weet, zal boven de oorverdovende storm, het licht van de zon in je ogen schitteren; en onder de stroom van de wilde en verwoestende golven, zullen kalmte en rust in je ziel heersen.

Mijn kind, overtuig je ervan dat God het recht heeft ons te vragen: Denk je aan Mij? Ben Ik in jouw gedachten? Zoek je steun bij Mij? Zoek je Mij als het licht van je leven, als je bescherming…, ben Ik alles voor jou?

Maak daarom opnieuw dit voornemen: In tijden die de mensen goed noemen, zal ik uitroepen: Heer! In tijden die zij slecht noemen, zal ik herhalen: Heer!

Ik zal nooit de mening delen van mensen die een scheiding maken tussen contemplatief en actief leven - ook al respecteer ik die mening -, alsof dat niet met elkaar te verenigen is.

De kinderen van God moeten contemplatief zijn. We moeten mensen zijn, die midden in het lawaai van de wereld, de stilte in het hart weten te vinden voor een ononderbroken gesprek met de Heer, waarbij zij naar Hem opzien als naar een vader, naar een vriend, van wie ze ontzettend veel houden.

Onze status als kinderen van God zal ons ertoe aanzetten - ik herhaal het opnieuw - om bij alle menselijke activiteiten een contemplatieve geest te hebben; om licht, zout en gist te zijn, door het gebed, de versterving, de vorming in de leer en de deskundigheid in ons beroep. Dit programma zullen we realiseren: naarmate we meer in de wereld zijn, zullen we meer in God opgaan.