Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid → in de apostolische arbeid .

Hoe is het mogelijk, vroeg je me, dat Christus al zoveel jaren - twintig eeuwen - in de wereld doorwerkt en dat de wereld is, zoals ze is? Hoe is het mogelijk, hield je aan, dat er nog mensen zijn die de Heer niet kennen?

Met volle overtuiging heb ik je geantwoord: dat is onze schuld! Wij zijn immers geroepen medeverlossers te zijn en soms, misschien zelfs vaak, werken we niet aan dit goddelijk plan mee.

Offer je op en zet je in voor de zielen. Bewerk ze één voor één, zoals kostbare juwelen één voor één bewerkt worden.

Sterker: je inzet moet nóg groter zijn, want het gaat hier om iets van onschatbare waarde. Het doel van je geestelijke begeleiding is goede instrumenten voor de dienst aan God voor te bereiden. En elk van deze instrumenten is een mens, voor wie Christus zijn Bloed vergoten heeft.

Zonder innerlijk leven en zonder geestelijke vorming, is echt apostolaat niet mogelijk en levert het werk geen vruchten op. Het is de vraag of het enig nut heeft en of het niet alleen maar uiterlijke schijn is.

Onze verantwoordelijkheid als kinderen van God is dan ook heel groot! Wij moeten blijven hongeren en dorsten naar Hem en naar wat Hij ons leert.

In onze tijd - en eigenlijk altijd al! - wil de Heer dat het goddelijk zaad overal wordt uitgestrooid. Maar Hij wil ook dat de uitbreiding niet ten koste gaat van de dieptewerking…

Je hebt de duidelijke, bovennatuurlijke opdracht eraan bij te dragen dat de intensiteit niet verloren gaat.