Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is arbeid → menselijke volmaaktheid en zuivere intentie.

Ieder werk dat aan de Heer wordt opgedragen - zelfs het meest verborgene of onbeduidende -, heeft de kracht van het goddelijk leven in zich!

Laten we alle grote en kleine inspanningen in ons leven aanwenden tot eer van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest.

Ik herinner me met ontroering het werk van een paar briljante studenten - twee ingenieurs en twee architecten - die met plezier de inrichting van een studentenhuis op zich namen. Toen zij in een van de studiezalen een schoolbord ophingen, was het eerste wat deze vier artiesten erop schreven: Deo omnis gloria, alle eer aan God!

Jezus, ik weet dat U daar blij mee was.

We hebben de plicht om gewetensvol, met verantwoordelijkheidsbesef, met liefde en met volharding te werken, zonder oppervlakkig of nalatig te zijn. Werken is immers een gebod van God en zoals de psalmist zegt, moeten we Hem in laetitia, met blijdschap gehoorzamen!

Als we ons werk werkelijk willen heiligen, zullen we toch zeker aan de eerste voorwaarde moeten voldoen: menselijk en bovennatuurlijk goed werken.

Half werk is niet meer dan een karikatuur van het totale offer dat God van je vraagt.

De Heer wil dat wij, zijn kinderen, die de genade van het geloof hebben ontvangen, de oorspronkelijke optimistische visie op de schepping uitdragen; de 'liefde voor de wereld' die in het christendom besloten ligt.

Daarom mag het jou nooit ontbreken aan enthousiasme bij je werk, of aan inzet bij de opbouw van de aardse stad.

Je moet er bij je werk op bedacht zijn dat successen en mislukkingen - want die zullen er ook zijn - je geen seconde doen vergeten wat het werkelijke doel van je werk is: de glorie van God!

De christelijke verantwoordelijkheid bij het werk wordt niet alleen vertaald in het volmaken van de uren, maar ook in het werken met kennis van zaken, met kundigheid… en vooral met liefde tot God.

Door je werk met de grootst mogelijke menselijke en bovennatuurlijke perfectie af te ronden, kun je - moet je! - overal waar je bezig bent een christelijke maatstaf doorgeven.

Je moet je werk met een zodanig bovennatuurlijke visie doen, dat je alleen maar door je bezigheden wordt opgenomen om ze te vergoddelijken: zo wordt het aardse goddelijk en wordt het tijdelijke eeuwig.

De innerlijke strijd houdt ons niet af van onze bezigheden in de wereld. Integendeel! Ze helpt ons om die tot een beter einde te brengen!

Met je kennis van de christelijke leer, je integer leven en goed gedaan werk moet je, in je beroep en door het nakomen van je plichten, een goed voorbeeld geven aan de mensen om je heen: familie, vrienden, collega's, buren, leerlingen… Je mag niet maar wat aanrommelen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift