Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → omgang met God.

Heldhaftigheid, heiligheid en moed, vergen een ononderbroken geestelijke training. Je kunt anderen alleen geven wat je zelf hebt. Als je God wilt geven, moet je met Hem omgaan, zijn Leven leven en Hem dienen.

Zoek God in de diepte van je rein en zuiver hart. Zoek Hem in de diepte van je ziel waar Hij aanwezig is als je Hem trouw bent, en raak deze intimiteit nooit meer kwijt!

Mocht je eens niet weten hoe je met Hem kunt spreken of wat je Hem kunt zeggen, of mocht je Jezus niet in je binnenste durven te zoeken, neem dan je toevlucht tot Maria, tota pulchra - smetteloos mooi, wonderschoon - en vertrouw haar toe: Moeder Maria, de Heer heeft gewild dat Gij het was die God met uw handen zou verzorgen. Leer mij - leer ons allen - hoe we met uw Zoon moeten omgaan!

Je bent tot een grote intimiteit met God gekomen, met de Heer die heel dicht bij je is en in het binnenste van je ziel woont. Maar… stel je alles in het werk om deze intimiteit verder te ontwikkelen en steeds dieper te maken? Vermijd je dat kleinigheden deze vriendschap kunnen verstoren?

Wees moedig! Aarzel niet te breken met alles, ook al is het nog zo klein, wat Degene die zoveel van je houdt bedroefd zou maken.

Ik hoorde een paar kennissen over hun radio spreken. Onwillekeurig vertaalde ik het naar het geestelijk vlak: wij hebben een groot, een veel te groot contact met de aarde gemaakt, maar wij zijn de antenne van het innerlijk leven kwijt…

Daardoor hebben zo weinig mensen contact met God. Hopelijk zal ons de antenne voor het bovennatuurlijke nooit ontbreken.

De heilige Teresia verzekert ons het volgende: “Wie niet bidt, heeft geen duivel nodig om in verleiding te worden gebracht; terwijl iemand die slechts een kwartier per dag bidt noodzakelijkerwijs gered zal worden”… De dialoog met de Heer - die altijd aangenaam is, ook in tijden dat de ziel wat hard of dor is - doet ons de echte zin en de ware dimensie van het leven ontdekken.

Wees een mens van gebed.

Je schrok een beetje bij het zien van zoveel licht…, het liefst zou je niet willen kijken, en zelfs niets willen zien.

Sluit je ogen voor je overduidelijke ellende, en open de blik van je ziel voor het geloof, voor de hoop en de liefde. Ga verder. Laat je door Hem leiden, met de hulp van degene die leiding geeft aan je ziel.

Verwijzingen naar de H. Schrift