Lijst van punten

Er zijn 24 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Bovennatuurlijk leven  → leven in Christus.

Heer, ik zou van nu af een ander mens willen zijn: ik zou niet langer 'ikzelf' willen zijn, maar 'die ander' die U wilt dat ik ben.

Ik zou willen dat ik U nooit weiger wat U me vraagt; dat ik weet te bidden; dat ik in staat ben te lijden; dat ik me nergens anders zorgen over maak dan over uw glorie, en dat ik uw aanwezigheid voortdurend ervaar.

Ik zou de Vader willen liefhebben, naar U willen verlangen, mijn Jezus, in een voortdurende Communie en ik zou willen dat ik het vuur van de Heilige Geest in mij voel branden.

Gebruik je hoofd en je hart bij de overweging van het volgende: Heer, hoe vaak ben ik niet gevallen en hebt U mij weer overeind geholpen! Hoe vaak hebt U mij niet vergeven en aan uw Hart gedrukt!

Overweeg dat…, en ga nooit meer van Hem weg.

Al zoveel jaren dicht bij Christus en… nog steeds zo'n zondaar!

Doet de vriendschap van Jezus met jou je niet in tranen uitbarsten?

Als wij Hem trouw zijn herhaalt het leven van Jezus zich op een of andere manier in ieder van ons, zowel innerlijk - in het proces van heilig worden - als uiterlijk in ons hele doen en laten.

Bedank Hem voor zijn goedheid.

Luister naar de gelijkenis die de heilige Johannes in zijn evangelie opneemt: Ego sum vitis, vos palmites, Ik ben de wijnstok, jullie de ranken.

In gedachten zie je de hele gelijkenis voor je. Je ziet dat een rank die van de stam is afgesneden nergens voor dient. Los van de wijnstok zal hij geen vruchten dragen, maar een droog stuk hout worden, dat door mens en dier wordt vertrapt, of in het vuur wordt gegooid…

Jij bent de rank. Trek daar je conclusies uit.

Of je nu moeilijkheden hebt of successen boekt… je kunt Hem altijd zeggen: Heer, laat mij niet los, laat mij niet alleen, sta mij bij, leid mij altijd als een hulpeloos schepsel bij de hand!

Als je echt een houvast zoekt voor je hart, dan raad ik je aan een van de wonden van de Heer binnen te gaan. Dan kun je vol vertrouwen met Hem omgaan, heel dicht bij Hem zijn en zijn Hart voelen kloppen… en je zult alles doen wat Hij van je vraagt.

Het gebed is zonder enige twijfel de 'troost' voor allen die van Jezus houden.

Het Kruis symboliseert het leven van de apostel van Christus, met een kracht en waarheid die een verkwikking zijn voor ziel en lichaam, hoewel het soms moeite kost en de last duidelijk voelbaar is.

Ik begrijp heel goed dat je, uit Liefde, samen met Christus wilt lijden: dat je in zijn plaats je rug wilt aanbieden voor de geselslagen van de beulen; je hoofd voor de doornenkroon; je handen en voeten voor de nagels…, of dat je op zijn minst bij onze Moeder, de heilige Maria, onder het Kruis wilt staan, en jezelf wilt aanklagen omdat ook jij de Heer met je zonden gedood hebt… Je verlangt ernaar te lijden en lief te hebben.

Je zei me: Ik heb me voorgenomen de Heilige Geest vaker aan te roepen en zijn licht te vragen.

Goed, maar denk eraan, mijn kind, dat de Heilige Geest de vrucht is van het Kruis.

De intense liefde die de ziel gelukkig maakt is gebaseerd op het lijden: liefde zonder zelfverloochening bestaat niet.

De ontmoeting met het Kruis is de ontmoeting met Christus.

Jezus, moge uw goddelijk Bloed door mijn aderen stromen opdat ik op elk moment zo edelmoedig ben het Kruis op me te nemen.

Ga bidden bij de gestorven Jezus aan het Kruis, opdat het leven en sterven van Christus een voorbeeld voor je is en een aansporing om te beantwoorden aan zijn goddelijke wil.

Als het ogenblik van lijden en boete gekomen is, bedenk dan dat het Kruis het teken van Christus, de Verlosser, is. Het is niet langer het symbool van het kwaad, maar het is het teken van de overwinning geworden.

Voeg aan de ingrediënten van de maaltijd de 'voortreffelijke spijs' van de versterving toe.

Een paar dagen grote verstervingen doen en dan weer een paar dagen niets, dat is geen geest van boetvaardigheid.

De geest van boetvaardigheid betekent dat iemand zich elke dag weet te overwinnen, door grote en kleine dingen op te offeren uit liefde, en zonder het te laten merken.

Laten we de kleinigheden, de onbeduidende en de grote tegenslagen die we te dragen hebben, verbinden met het lijden van de Heer die zich voor ons opoffert. Hij is het enige slachtoffer! De waarde van deze kleinigheden zal daardoor stijgen, we zullen een schat verzamelen en het Kruis van Christus graag en zonder enige reserve op ons nemen.

Verdriet wordt zo snel overwonnen en niets of niemand kan ons de blijdschap en de vrede nog ontnemen.

Om apostel te zijn moet je - zoals de heilige Paulus leert - de gekruisigde Christus in je dragen.

Geloof me: het heilig Kruis geeft aan ons leven de onomstotelijke zekerheid dat wij aan Christus toebehoren.

Het Kruis is geen straf, geen verdriet, geen bitterheid… Het is het heilig hout van waaraf Christus zegeviert… en waar ook wij zegevieren, wanneer wij blij en edelmoedig aanvaarden wat Hij op onze weg doet komen.

Na het heilig Misoffer is het je duidelijk geworden dat de volharding van degenen die je na staan, en soms zelfs hun geluk hier op aarde, goeddeels afhangt van jouw geloof en liefde, van je boetedoening, van je gebed, van je hele doen en laten.

Gezegend zij het Kruis dat wij dragen: Hij - de Heer - en jij en ik!

O Jezus, ik zou willen dat mijn hart van liefde brandde! Ik zou willen dat alleen al mijn aanwezigheid genoeg was om de wereld vele kilometers om mij heen in brand te steken, in een onblusbare vuurzee. Ik wil zeker weten dat ik van U ben. Daarna mag het Kruis komen…

Dat is een prachtige weg: lijden, beminnen en geloven!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift