Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Deugden → menselijke.

Je moet de evenwichtigheid, de sterkte en het verantwoordelijkheidsbesef hebben dat mensen vaak pas na verloop van vele jaren krijgen, als ze op hoge leeftijd zijn. Jij zult dat alles bereiken terwijl je nog jong bent, als je het bovennatuurlijk besef niet verliest dat je een kind van God bent. Hij zal jou, meer dan die oudere mensen, de nodige kwaliteiten geven om je werk als apostel te verrichten.

Door je gebedsleven zul je leren de deugden te beoefenen die eigen zijn aan een kind van God, aan een christen.

En door die deugden zul je een hele reeks geestelijke waarden verwerven die klein lijken, maar heel groot zijn. Ze zijn als kostbare, schitterende stenen die we onderweg moeten verzamelen om aan de voet van Gods troon neer te leggen, in dienst van de mensen: eenvoud, blijdschap, trouw, vrede, kleine blijken van onthechting, diensten die onopgemerkt blijven, het trouw nakomen van je plichten, vriendelijkheid…

Wees toch niet zo gemakzuchtig! Wacht niet op het nieuwe jaar om voornemens te maken. Iedere dag is geschikt voor een stap in de goede richting. Hodie, nunc, vandaag, nu!

Het zijn in de regel van die arme mismoedige mensen, die op het nieuwe jaar wachten om te beginnen…, maar als het zover is… beginnen ze niet!

Ontwikkel je positieve eigenschappen, want ze kunnen als basis dienen voor het bouwwerk van je heiliging. Denk er ook aan dat je - zoals ik je al eens eerder heb gezegd - in de dienst van God alles moet verbranden; ook de angst voor het oordeel van de mensen en, zonodig, zelfs wat 'goede naam' wordt genoemd.

Werk met blijdschap en vrede in aanwezigheid van God.

Dat zal je ook helpen met gezond verstand te werken en af te maken waarmee je bezig bent, ook als je moe bent… Je zult goed werk leveren en je werk zal God aangenaam zijn.

Ik werd getroffen door de houding van die zeer geleerde en heilige man, die verdraagzaamheid en onverzettelijkheid op de juiste manier wist te combineren. Hij zei: ik schik me in alles zolang God er niet door beledigd wordt.

Heer! - zo verzekerde je Hem - ik zou altijd en tegenover iedereen dankbaar willen zijn.

Luister eens, je bent geen steen, geen boom, geen muildier…, je behoort niet tot het deel van de schepping dat zijn doel hier beneden vervult. Daarom heeft de Heer jou tot zijn zoon of dochter willen maken… en Hij houdt van jou in caritate perpetua, met eeuwige liefde.

Jij wilt graag dankbaar zijn? En zou je daarbij een uitzondering maken voor de Heer? Elke dag zou er een stormachtig dankgebed uit je ziel moeten opstijgen!

Je hebt me vaak horen spreken over het apostolaat ad fidem, dat op de geloofskennis gericht is.

Ik ben nog steeds van mening dat er in de hele wereld een prachtig terrein voor ons open ligt: mensen die het ware geloof niet kennen, maar integer, edelmoedig en blij zijn!