Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Autoriteit.

Orde, gezag, discipline… - Mochten ze daar nog naar luisteren, dan doen ze dat met een cynische glimlach, want ze beweren, of het nu mannen of vrouwen zijn, dat ze hun vrijheid verdedigen.

Het zijn dezelfde mensen die vervolgens willen dat wij hùn afdwalingen respecteren of ons ernaar voegen; met hun goedkope protesten begrijpen ze niet dat hun gedragingen door de echte vrijheid van de anderen niet geaccepteerd worden en ook niet geaccepteerd kunnen worden.

Gezag. - Dat houdt niet in dat degene die boven staat “schreeuwt” tegen degene onder hem en deze weer tegen degene onder hèm.

Op die manier -een karikatuur van gezag- laat men vooral een evident gebrek aan naastenliefde en menselijke beleefdheid zien, met als enig resultaat dat degeen die aan het hoofd staat, zich steeds meer vervreemdt van wie onder hem staat, omdat hij hen niet dient. Erger, hij gebruikt ze!

Wat een ijdelheid en hoogmoed spreiden zij ten toon, als ze misbruik maken van hun voorkeurspositie - geld, geboorte, positie, functie, verstand - door het vernederen van minder bevoorrechten.

Hoe hoger de autoriteit, hoe meer clementie hij kan tonen. Een gewone rechter moet een veroordeling uitspreken als iemand schuldig is bevonden en bekend heeft - waarbij hij wel rekening kan houden met verzachtende omstandigheden. Een staatshoofd kondigt soms een algemene amnestie af, of verleent gratie. God vergeeft een ziel die berouw heeft altíjd.

Maak je niet kwaad. Dikwijls wijst onverantwoordelijk gedrag meer op een gebrek aan hersens of aan vorming dan op de afwezigheid van goede wil.

Van leermeesters en geestelijke leidslieden moet dan ook worden verlangd, dat zij dergelijke leemten opvullen door zelf op een verantwoordelijke manier hun plicht te vervullen!

Het zal noodzakelijk zijn om jezelf op dit punt te onderzoeken, indien jij zelf iemand bent die een van die posities bekleedt.

Als middelmatige mensen, mensen die beneden de maat zijn - beneden de maat qua verstand en christelijke geest - in machtsposities terechtkomen, omringen ze zich met incompetenten: hun ijdelheid brengt hen in de waan dat ze hun macht op die manier niet meer zullen kwijtraken.

Daarentegen laten verstandige mensen zich door wijze mensen omringen - die aan hun bekwaamheden een onberispelijk leven paren - en maken zij echte leiders van hen. Zij worden door hun nederigheid niet bedrogen, want doordat ze anderen groter maken, stijgen ze zelf in aanzien.

- Je bent met veel gezag bekleed en je laat je handelen bepalen door wat men ervan zal zeggen? - Stommeling! - In de eerste plaats moet je er belang aan hechten wat God er van zal zeggen, en pas veel later - en soms nooit - kun je rekening houden met wat anderen ervan zouden kunnen denken. “Ieder die Mij erkent voor de mensen - zegt de Heer - zal ook Ik erkennen voor Mijn Vader die in de hemel is. Maar wie Mij voor de mensen verloochent zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader die in de hemel is”.

Verwijzingen naar de H. Schrift