Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Wetenschap.

Voor jou, die je een katholieke, universele mentaliteit wil eigen maken, schrijf ik enkele kenmerken daarvan op:

een brede horizon en een steeds dieper doorgronden van het permanent levende van de katholieke orthodoxie;

een oprecht en gezond verlangen - nooit oppervlakkige modepraat - om de typerende leerstukken van het traditionele denken inzake filosofie en interpretatie van de geschiedenis te vernieuwen;

een zorgvuldige aandacht voor hedendaagse stromingen in de wetenschap en in het denken;

en een positieve en open houding ten opzichte van de huidige veranderingen van sociale structuren en levensvormen.

Het is een pijnlijke ervaring te zien dat sommigen die er niet bepaald in geïnteresseerd zijn om iets te leren, om zich de schatten eigen te maken die door de wetenschap zijn verworven, wel een - wetenschap - trachten te maken naar hun eigen smaak en volgens min of meer willekeurige methoden.

Maar die constatering moet jou ertoe aanzetten je inspanning te verdubbelen om dieper in de waarheid door te dringen.

Het is makkelijker te schrijven tegen hen die onderzoek verrichten, of in de wetenschap en in de techniek met nieuwe ontdekkingen komen, dan zelf onderzoek te doen. - Maar we mogen niet tolereren dat die - critici - bovendien nog pretenderen zich te verheffen tot de absolute meesters op het gebied van de kennis en van de meningsvorming van de onwetenden.

“Het is niet duidelijk, het is niet duidelijk”, ging hij in tegen de juiste bewering van de anderen - En wat duidelijk was, was zijn eigen onwetendheid.

Op het gebied van de wetenschap en van andermans goede naam is twijfel een makkelijk te zaaien plant, die je alleen maar met de grootste moeite weer kunt uitrukken.