Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geweten.

Dit is een dringende taak: het geweten van gelovigen en ongelovigen wakker schudden - mensen van goede wil mobiliseren - om ze te laten meehelpen en ze de materiële middelen te laten verschaffen die nodig zijn bij het werk voor de zielen.

Als je geweten aan je knaagt omdat je hebt nagelaten iets goeds te realiseren, is dat een teken dat de Heer niet wilde dat je het naliet.

Inderdaad. Wees er bovendien zeker van dat je het met de genade van God ook had - kunnen - realiseren.

Je vrij voelen ten opzichte van je geweten: nee! - Wat heeft die betreurenswaardige misvatting van de gewetensvrijheid, die verlof geeft om tegen ons diepste innerlijke weten in te handelen, niet een kwaad berokkend aan volkeren en individuen.

Vrijheid van de gewetens, ja: dat betekent namelijk dat we allemaal de plicht hebben om dat innerlijke gebod te volgen, maar wel nadat we in dit opzicht een serieuze vorming hebben gekregen!

Voor jou die me de verzekering gaf, dat je een zuiver geweten wil hebben: vergeet niet, dat als je een lasterpraatje in je opneemt zonder ertegen in te gaan, je van jezelf een vuilnisbak maakt.

Omdat je geen voorbeeld kan - of wil - nemen aan het hoogstaande gedrag van die persoon, zet jouw verborgen jaloezie je ertoe aan om hem belachelijk te maken.