Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Cultuur.

Je hebt geen enkel excuus. Je kunt alleen jezelf maar de schuld geven. Als je weet - en daarvoor ken je jezelf goed genoeg - dat je langs die weg - met die lectuur, in dat gezelschap - in de afgrond terecht kan komen, waarom blijf je dan aan de gedachte vasthouden dat dit misschien goed zou zijn voor je ontwikkeling, of dat je persoonlijkheid er volwassener door zou worden?

Wijzig je koers radicaal, al betekent dat ook meer inspanning en minder verzetjes. Het is tijd dat je je als een verantwoordelijk mens gedraagt.

We kunnen niet met de armen over elkaar blijven zitten, als de Kerk door een subtiele vervolging tot de hongerdood veroordeeld wordt: men sluit haar buiten het openbare leven en, vooral, verhindert elke bemoeienis met onderwijs, cultuur en gezin.

Het zijn niet onze rechten: ze zijn van God en Hij heeft ze aan ons, katholieken, toevertrouwd… met de bedoeling dat wij ze uitoefenen!

Voor jou, die je een katholieke, universele mentaliteit wil eigen maken, schrijf ik enkele kenmerken daarvan op:

een brede horizon en een steeds dieper doorgronden van het permanent levende van de katholieke orthodoxie;

een oprecht en gezond verlangen - nooit oppervlakkige modepraat - om de typerende leerstukken van het traditionele denken inzake filosofie en interpretatie van de geschiedenis te vernieuwen;

een zorgvuldige aandacht voor hedendaagse stromingen in de wetenschap en in het denken;

en een positieve en open houding ten opzichte van de huidige veranderingen van sociale structuren en levensvormen.