Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Hoop.

Aure audietis, et non intelligetis: et videntes videbitis, et non perspicietis. Duidelijke woorden van de Heilige Geest: zij horen met hun eigen oren, maar begrijpen niet; met hun eigen ogen kijken zij, maar ze zien niets.

Waarom maak je je druk als sommigen die het apostolaat “zien” en zijn grootsheid kennen, zich niet willen geven? Bid in alle gemoedsrust en volhard op je weg: als zij er niet tegenaan gaan, zullen er wel anderen komen!

Op sommige ogenblikken begint een moedeloosheid je neer te drukken die al je dromen doodt, en die je maar nauwelijks met oefeningen van hoop de baas kunt worden. - Dat is niet belangrijk: het is het goede moment om God meer genade te vragen, en voorwaarts! Hernieuw je strijdlust, ook al verlies je een schermutseling.

Te midden van een onafzienbare menigte mensen zonder geloof, zonder hoop; van geesten die nerveus, op de rand van angst, een zin voor hun leven zoeken, ontmoette jij een doel: Hem!

En die ontdekking zal je bestaan voortdurend een injectie geven van nieuwe vreugde, zal je omvormen en je dagelijks een overvloed van prachtige dingen brengen die je nog niet kende en die je de heerlijke wijdte laat zien van de brede weg die je naar God voert.

Hopen betekent niet dat je licht begint te zien, maar dat je er met gesloten ogen op vertrouwt dat de Heer dat in alle volheid bezit en in die luister woont. Hij ìs het Licht.

“Dit is een tijd van hoop, en ik leef uit deze schat. Dat is geen holle frase, Vader, maar een realiteit”, zeg je me.

Welnu - breng de hele wereld dan onder in je hoop, alle menselijke waarden waar je je zo sterk door aangetrokken voelt: vriendschap, kunst, wetenschap, filosofie, theologie, sport, natuur, cultuur, de zielen - Breng dat allemaal onder in de hoop op Christus.

Laat de moed niet zakken als je je fouten ziet: doe er iets tegen.

Onvruchtbaar zijn is niet zozeer het gevolg van fouten - vooral niet als iemand berouw heeft - als wel van hoogmoed.

Als je gevallen bent, sta dan op met nog meer hoop - Alleen eigenliefde kan niet begrijpen dat een fout die wordt rechtgezet, helpt om jezelf beter te leren kennen en te vernederen.

Je lijdt er erg onder dat je er niet tegen op kunt. Je zou meer willen doen en met meer resultaat, maar dikwijls ga je volkomen overhaast te werk, of durf je gewoon niet.

Contra spem, in spem!, - leef in sterke hoop, tegen elke hoop in. Steun op die vaste rots die je zal redden en naar voren stuwen. Het is een goddelijke deugd, iets prachtigs, die je moed zal geven om vooruit te gaan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je te ver gaat, en die ervoor zorgt dat je niet blijft steken.

Kijk me niet zo aan! Ja, je hoop koesteren betekent, dat je je wil sterker maakt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift