Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Studie.

Voor jou, die je een katholieke, universele mentaliteit wil eigen maken, schrijf ik enkele kenmerken daarvan op:

een brede horizon en een steeds dieper doorgronden van het permanent levende van de katholieke orthodoxie;

een oprecht en gezond verlangen - nooit oppervlakkige modepraat - om de typerende leerstukken van het traditionele denken inzake filosofie en interpretatie van de geschiedenis te vernieuwen;

een zorgvuldige aandacht voor hedendaagse stromingen in de wetenschap en in het denken;

en een positieve en open houding ten opzichte van de huidige veranderingen van sociale structuren en levensvormen.

Ik begrijp je heel goed als je over je apostolaat schrijft: “Ik ga nu drie uur in gebed met mijn natuurkundeboek. Dat zal een bombardement zijn om de - stelling - aan de andere kant van de tafel hier in de bibliotheek tot - overgave - te brengen - U kent hem nog wel van de keer dat U hier was.”

Ik herinner me de blijdschap waarmee je reageerde toen je van me hoorde dat er geen kloof hoeft te zijn tussen gebed en werk.

Studie, werk: plichten waaraan geen christen zich mag onttrekken; middelen waarmee we ons kunnen verdedigen tegen de vijanden van de Kerk en waarmee we - via ons beroepsprestige - zoveel andere zielen kunnen aantrekken, die hoewel ze goed zijn, geïsoleerd strijden. Het zijn de meest elementaire wapens voor degene die een apostel wil zijn midden in de wereld.

Student: wijd je met een apostolische geest aan je boeken, in de vaste overtuiging dat die talloze uren - nu al - een geestelijk offer aan God zijn dat ten voordele van heel de mensheid is, van je land, van je eigen ziel.

Jouw enige zorg heet studie. Duizendmaal neem je je voor, je tijd goed te gebruiken, en toch word je door alles afgeleid. Soms word je moe van jezelf vanwege het feit dat je zo weinig wil toont. Niettemin begin je iedere dag weer opnieuw.

Heb je al eens geprobeerd je studie op te offeren voor concrete apostolische intenties?

Het is makkelijker druk in de weer te zijn dan te studeren, maar het is minder doeltreffend.

Als je weet dat studie apostolaat is en je doet niet meer in je studie dan met je hakken over de sloot komen, gaat het duidelijk slecht met je innerlijk leven.

Door die nalatigheid verlies je de goede geest en als je je niet betert, sluit je jezelf misschien wel uit van de vriendschap met de Heer en blijf je steken in de modder van je gemakzuchtige berekening, net als die knecht uit de parabel die listig het talent dat hij had ontvangen, wegstopte.

Studeren is noodzakelijk - maar het is niet genoeg.

Wat kan er terecht komen van iemand die zich doodwerkt om zijn egoïsme te voeden, of die geen ander doel heeft dan om zich binnen een paar jaar van een rustig leventje te verzekeren?

Je moet studeren - om de wereld voor God te veroveren. Dan brengen we onze inspanning op een hoger vlak doordat we proberen ons werk te maken tot een ontmoeting met de Heer en tot de basis voor anderen die ons op onze weg zullen volgen.

Op die manier is studie gebed.

Het is makkelijk - dat was het al in de tijd van Christus - om nee te zeggen, om een geloofswaarheid te ontkennen of ter discussie te stellen. Jij, die van jezelf zegt dat je katholiek bent, moet uitgaan van het - ja.

Later zul je door de zaken te bestuderen je zekerheid met redenen kunnen onderbouwen en zien dat er geen tegenstelling is - en ook niet kan zijn - tussen de Waarheid en de wetenschap, tussen de Waarheid en het leven.

Wat heb je aan een student die niet studeert?

Als studeren je veel moeite kost, moet je die inspanning aan Jezus opdragen. Zeg Hem dat je boven je boeken zult blijven, opdat je kennis een wapen mag worden om zijn vijanden mee te bestrijden en veel zielen voor Hem te winnen - Dan kun je er zeker van zijn dat je studie op weg is om gebed te worden.

Besef je hoeveel ervan afhangt of je iemand bent met een goede vorming of niet? - Zoveel zielen!

En zou je dan nu willen ophouden met naar best vermogen te studeren of te werken?