Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Laïcisme.

Het is niet waar dat er een tegenstelling bestaat tussen goed katholiek zijn en het trouw dienen van de burgermaatschappij. Zoals er ook geen reden is waarom Kerk en Staat met elkaar zouden moeten botsen in de wettige uitoefening van ieders eigen gezag, bij het vervullen van de opdracht die God hun heeft toevertrouwd.

Wie het tegendeel beweert, liegt. Ja: liegt! Dat zijn dezelfden die, uit verering van een valse vrijheid, de katholieken - vriendelijk - zouden willen verzoeken naar de catacomben terug te gaan.

Mondaine mensen sloven zich uit de zielen God zo snel mogelijk te laten kwijtraken; en vervolgens de wereld te laten kwijtraken - Ze houden niet van deze wereld van ons, ze buiten hem uit en lopen over anderen heen!

Laat jij je ook niet beetnemen door dat dubbele bedrog!

Een fundamentele fout waarvoor je op je hoede moet zijn: te denken dat de eerlijke en geoorloofde gebruiken en eisen van je tijd of van de wereld waarin je leeft, niet geordend kunnen worden binnen en aangepast aan de heiligheid van de morele leer van Christus.

Merk op dat ik erbij heb gezegd: de eerlijke en geoorloofde. De andere hebben geen burgerrecht.

Godsdienst kan niet losgemaakt worden van het leven, noch in het denken, noch in alledaagse werkelijkheid.

We kunnen niet met de armen over elkaar blijven zitten, als de Kerk door een subtiele vervolging tot de hongerdood veroordeeld wordt: men sluit haar buiten het openbare leven en, vooral, verhindert elke bemoeienis met onderwijs, cultuur en gezin.

Het zijn niet onze rechten: ze zijn van God en Hij heeft ze aan ons, katholieken, toevertrouwd… met de bedoeling dat wij ze uitoefenen!

Veel materiële, technische, economische, sociale, politieke en culturele zaken worden, als ze aan zichzelf worden overgelaten, of als ze in handen zijn van mensen die het licht van ons geloof missen, enorme hinderpalen voor het bovennatuurlijk leven: zij gaan als het ware een gesloten blok vormen dat vijandig staat tegenover de Kerk.

Jij - als onderzoeker, schrijver, wetenschapper, politicus, arbeider - hebt als christen de plicht om die werkterreinen te heiligen. Besef dat het hele heelal - zoals de Apostel schrijft - zucht als in barensweeën, in afwachting van de bevrijding van de kinderen van God.

Veel jaren geleden heb ik al glashelder een waarheid ingezien die altijd geldig zal blijven: een maatschappij die afscheid heeft genomen van het christelijke geloof en van de christelijke moraal, heeft behoefte aan een nieuwe vorm om de eeuwige waarheid van het evangelie te beleven en te verspreiden. In de boezem van de maatschappij, van de wereld moeten de kinderen van God schitteren door hun deugden als lantaarns in het donker - quasi lucernae lucentes in caliginoso loco.

Het is merkwaardig hoe vaak velen - in naam van de vrijheid! - bang zijn, en er zich tegen verzetten, dat katholieken eenvoudigweg goede katholieken zijn!

Wees op je hoede voor de verspreiders van laster en insinuaties, wat door sommigen wordt geaccepteerd omdat ze niet nadenken en door anderen omdat ze te kwader trouw zijn. Ze zaaien zo onrust in hun omgeving en vergiftigen de openbare mening.

Er zijn omstandigheden waarin de ware naastenliefde vereist dat dergelijke wandaden en degenen die dat bevorderen, aan de kaak worden gesteld. Anders kunnen zij zowel als degenen die het horen, gaan denken: wie zwijgt, stemt toe.

Mensen die sektarisch denken, protesteren luid tegen wat zij - ons fanatisme - noemen, want het katholieke geloof blijft in de loop der eeuwen onveranderlijk.

Daarentegen hult het fanatisme van de sektariërs zelf zich in iedere tijd weer in een andere kledij, omdat het geen verbinding heeft met de waarheid. Het richt tegenover de heilige Kerk een vogelverschrikker op van louter woorden, die inhoudsloos zijn als we op hun daden letten; - vrijheid, voor iets dat in werkelijkheid mensen aan de ketting legt; - vooruitgang, voor iets dat zich tot barbaarsheid ontwikkelt; - wetenschap, voor iets waarachter onwetendheid schuilgaat - Het is steeds weer dezelfde fraaie verpakking voor oude, beschadigde koopwaren.

Moge iedere dag je - fanatisme - voor het geloof sterker worden, want dat Geloof is de enige verdediging die er is van de enige Waarheid!

Schrik niet en wees niet verbaasd over de bekrompenheid van sommige mensen. Er zullen altijd wel verwaande lieden zijn die met vertoon van zogenaamde cultuur in feite het wapen van de onwetendheid hanteren.

Bedroevend te zien hoe ze als één man optrekken, met verschillende drijfveren - maar met een gezamenlijke haat tegen de christenen, de kinderen van God - als één man optrekken, met nog een paar anderen die beweren dat ze in zijn dienst staan!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift