Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vreugde → vreugde en innerlijk leven.

Niemand is gelukkig op aarde, totdat hij besluit het níet te zijn. De weg verloopt als volgt: lijden - in christelijke taal: het kruis!, de wil van God, liefde; dan komt het geluk hier en, daarna, voor altijd.

Servite Domino in laetitia! - Ik zal God met blijdschap dienen! Een blijdschap die het resultaat is van mijn geloof, van mijn hoop en van mijn liefde - en die altijd zal voortduren, want zoals de Apostel ons verzekert, Dominus prope est!, de Heer volgt mij van nabij. Ik zal daarom met Hem wandelen, heel veilig, want de Heer is mijn Vader, en met zijn hulp zal ik zijn beminnelijke wil doen, ook al kost het mij moeite.

Een raad die ik jullie herhaaldelijk met nadruk heb gegeven: wees blij, altijd blij! Laat degenen die zich níet als een kind van God beschouwen, zich maar triest voelen.

Je beleeft enkele dagen van grote vreugde, je ziel is vol licht en kleur. En wat eigenaardig is, de redenen van je blijdschap zijn dezelfde als die je anders moedeloos maakten!

Het is altijd hetzelfde: alles hangt af van het punt van waaruit je het bekijkt. - Laetetur cor quaerentium Dominum! - als je God zoekt, stroomt je hart altijd over van vreugde.

Wat een verschil tussen die mensen zonder geloof, die vreugdeloos zijn en onzeker wegens hun lege bestaan, die als windvaantjes blootstaan aan de - veranderlijkheid - van de omstandigheden - en ons leven als christenen, dat vol vertrouwen is, blij, sterk en stabiel door de wetenschap en absolute overtuiging van onze bovennatuurlijke bestemming!

Een vriend van me kwam naar me toe: “ze zeggen dat je verliefd bent”. - Ik was heel verbaasd en de enige gedachte die me te binnen schoot was hem te vragen waar hij dat vandaan had.

Hij bekende dat hij het in mijn ogen had gelezen, die straalden van blijdschap.

Hoe zou de blije blik van Jezus geweest zijn!: dezelfde die straalde uit de ogen van zijn Moeder, die haar vreugde niet meer kon inhouden: Magnificat anima mea Dominum! - en haar ziel verheerlijkte de Heer, omdat zij Hem in zich droeg en naast zich had.

O, Moeder!: moge het ook onze vreugde uitmaken om bij Hem te zijn en Hem in ons te hebben.

Je dobbert rond in de bekoringen, brengt jezelf in gevaar, speelt met je blikken en met je fantasie, kletst over - flauwekul. - En dan schrik je als je wordt overvallen door twijfels, scrupules, toestanden van verwarring, verdrietigheid en ontmoediging.

Je moet toegeven dat je weinig consequent bent.

Het lijkt ongelofelijk dat je zo gelukkig kunt zijn in deze wereld waar velen zich erop toeleggen een triest leven te leiden, omdat ze achter hun egoïsme aanhollen alsof alles hier beneden zou eindigen!

Wees niet een van hen, corrigeer je koers ieder ogenblik opnieuw!

Vroeger had je altijd erg veel - pret - Maar nu je Christus in je draagt, is je leven helemaal vervuld van een zuivere vreugde, die zich aan anderen wil meedelen. Daarom trek je anderen aan.

Ga meer met Hem om, zodat je allen kunt bereiken.

Toen hij zag hoe vrolijk ze hun zware werk deden, vroeg die bewuste vriend: Doen ze al dat werk uit enthousiasme? - En blij en opgeruimd antwoordden ze hem: “Uit enthousiasme? - Dat zou niet zo best zijn!”. Per Dominum Nostrum Jesum Christum!, - door onze Heer Jezus Christus, die voortdurend op ons wacht.

Een vriend vertrouwde ons heel onbevangen toe, dat hij zich nog nooit had verveeld omdat hij zich nog nooit alleen had gevoeld, zonder onze Vriend.

Het werd avond, er heerste een diepe stilte - Je voelde heel scherp de aanwezigheid van God - En dat bewustzijn gaf zo'n vrede!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift