Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Durf → in het apostolaat.

Als je bezig bent een apostolisch werk uit te breiden is een - nee - nooit een definitief antwoord. Probeer het opnieuw!

Je bent te - voorzichtig - of te weinig - bovennatuurlijk - en daarom vind je jezelf schrander: ga zelf de - knelpunten - niet zitten bedenken en wil ze ook niet allemaal uit de weg ruimen.

Of degene die met je spreekt nu minder - schrander - of zelfs - edelmoediger - is dan jij, hij komt - omdat hij op God rekent - in ieder geval niet met zoveel - ge-maar - aanzetten.

Er zijn manieren van doen die zo voorzichtig zijn, dat ze, in één woord, neerkomen op kleinzieligheid.

Wees er zeker van: als je voor God werkt, bestaan er geen onoverkomelijke moeilijkheden, geen ontmoedigingen waardoor je je taak moet opgeven, en geen mislukkingen die die naam verdienen, hoe pover de resultaten ook lijken.

Je geloof uit zich te weinig in daden: je zou eerder denken dat je een kwezel bent dan iemand die vecht om heilig te worden.

Kalmte! Durf!

Versla met deze deugden de vijfde colonne van de lauwen, de laffen en de verraders.

Je verzekerde me dat je wilde strijden zonder rust te nemen. En nu kom je met een lang gezicht bij me.

Kijk, zelfs menselijk gesproken is het al goed dat niet alles voor je wordt opgelost, zodat er geen hindernissen meer voor je zouden zijn. Iéts - veel! - moet je er zelf aan doen. Zo niet, hoe zou je je dan heilig moeten - maken!

Je begint er niet aan om te werken aan die bovennatuurlijke onderneming, want - zeg jezelf - je bent bang dat het niet in de smaak zal vallen, of dat je geen succes zult hebben. - Als je meer aan God dacht, zouden die uitvluchten verdwijnen.

Soms denk ik dat een paar vijanden van God en van zijn Kerk het moeten hebben van de vrees van veel goede mensen, en dan schaam ik me diep.

Toen we met elkaar aan de praat waren, beweerde hij dat hij nooit uit het hutje waar hij woonde zou willen weggaan, omdat hij liever de balken in - zijn - woninkje telde dan de sterren aan de hemel.

Zo zijn veel mensen niet in staat om zich los te maken van hun eigen kleine aangelegenheden, om hun ogen naar de hemel te richten: het wordt tijd dat ze zich een hogere visie eigen maken!

Ik begrijp de bovennatuurlijke en menselijke blijdschap van die man die het geluk had om in de voorhoede te werken waar het goddelijke zaad wordt gezaaid.

“Het is iets prachtigs om als enige te proberen een hele stad en zijn omgeving in beweging te krijgen”, zei hij dikwijls vol overtuiging tegen zichzelf.

Wacht niet tot je meer hulpmiddelen hebt of tot er anderen bijkomen: de zielen hebben je nú nodig, vandaag.

Ik moest glimlachen omdat ik je heel goed begreep toen je tegen me zei: Het idee om naar nieuwe landen te gaan, misschien heel ver weg, en daar een bruggehoofd te vestigen, maakt me enthousiast - Ik zou wel eens willen nagaan of er ook mensen op de maan zijn!

Vraag de Heer dat hij die apostolische ijver van je nog groter maakt.