Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geloof → wezen en noodzaak.

Te midden van een onafzienbare menigte mensen zonder geloof, zonder hoop; van geesten die nerveus, op de rand van angst, een zin voor hun leven zoeken, ontmoette jij een doel: Hem!

En die ontdekking zal je bestaan voortdurend een injectie geven van nieuwe vreugde, zal je omvormen en je dagelijks een overvloed van prachtige dingen brengen die je nog niet kende en die je de heerlijke wijdte laat zien van de brede weg die je naar God voert.

Hopen betekent niet dat je licht begint te zien, maar dat je er met gesloten ogen op vertrouwt dat de Heer dat in alle volheid bezit en in die luister woont. Hij ìs het Licht.

- Gebed - is de nederigheid van de mens die zijn diepe ellende en de grootheid van God erkent. Tot Hem richt hij zich en aanbidt Hem zo, dat hij alles van Hem verwacht en niets van zichzelf.

Geloof - is de nederigheid van het verstand, dat zijn eigen maatstaven opgeeft en zich buigt voor de oordelen en het gezag van de Kerk.

Gehoorzaamheid - is de nederigheid van de wil, die zich onderwerpt aan de wil van een ander, omwille van God.

Kuisheid - is de nederigheid van het vlees, dat zich ondergeschikt maakt aan de geest.

Versterving - in het uitwendige is de nederigheid van de zintuigen.

Boetvaardigheid - is de nederigheid van alle hartstochten, die aan de Heer worden geofferd.

Nederigheid is de waarheid op de weg van de ascetische strijd.

Onthoud dat als het over menselijke onderwerpen gaat, ook de anderen gelijk kunnen hebben: ze zien hetzelfde vraagstuk als jij, maar vanuit een ander gezichtspunt, in een ander licht, met andere nuances, in een andere vorm.

Alleen in het geloof en de moraal bestaat er een maatstaf waarover niet te discussiëren valt: die van onze Moeder de Kerk.

Ik begrijp niet wat je bedoelt als je zegt dat je in kwesties van moraal en geloof een onafhankelijk katholiek bent

Onafhankelijk van wie? Die valse onafhankelijkheid is niets anders dan de weg van Christus verlaten.

Wees nooit toegeeflijk ten aanzien van de leer van de Kerk. - Bij een metaalmengsel verliest altijd het edelste metaal aan kwaliteit.

Bovendien is die schat niet van jou en - zoals het evangelie verhaalt - kan de Eigenaar je rekenschap komen vragen op het moment dat je dat het minst verwacht.

Ik ben het met je eens dat er katholieken zijn, praktizerend en zelfs vroom in de ogen van anderen, en misschien wel oprecht overtuigd, die in hun naïviteit de vijanden van de Kerk dienen

In hun eigen huis is door een onjuist gebruik van bepaalde begrippen - zoals - oecumene, - pluralisme, - democratie - hun grootste tegenstander binnengeslopen: de onwetendheid.

Het is makkelijk - dat was het al in de tijd van Christus - om nee te zeggen, om een geloofswaarheid te ontkennen of ter discussie te stellen. Jij, die van jezelf zegt dat je katholiek bent, moet uitgaan van het - ja.

Later zul je door de zaken te bestuderen je zekerheid met redenen kunnen onderbouwen en zien dat er geen tegenstelling is - en ook niet kan zijn - tussen de Waarheid en de wetenschap, tussen de Waarheid en het leven.

“Dit is Mijn Lichaam” en Jezus offerde Zich, Zich verbergend onder de gedaante van brood - Nu is Hij daar, met zijn Vlees en Bloed, zijn Ziel en zijn Godheid, juist zoals op de dag dat Tomas zijn vingers in zijn glorierijke wonden legde

En toch ga je zo dikwijls langs Hem zonder dat je ook maar een gebaar van een groet maakt uit simpele hoffelijkheid, wat je zelfs al doet bij een bekende die je tegenkomt.

Je hebt heel wat minder geloof dan Tomas!

Hij is de weg van de onzuiverheid gevolgd, met heel zijn lichaam - en heel zijn ziel. - Zijn geloof is vervaagd, hoewel hij wel beseft dat het geen echt geloofsprobleem is, waar hij mee zit

Het christendom is - ongebruikelijk, voegt zich niet naar de dingen van deze wereld. En dat is misschien wel zijn - grootste hinderpaal - en tegelijk het strijdbanier van de wereldsgezinden.

Je kunt er geen genoegen mee nemen, zeg je, om als de anderen te leven, met een doorsnee-geloof. - Inderdaad, je moet een persoonlijk geloof hebben: met verantwoordelijkheidsgevoel.