Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vorming → aspecten van de vorming.

Je vrij voelen ten opzichte van je geweten: nee! - Wat heeft die betreurenswaardige misvatting van de gewetensvrijheid, die verlof geeft om tegen ons diepste innerlijke weten in te handelen, niet een kwaad berokkend aan volkeren en individuen.

Vrijheid van de gewetens, ja: dat betekent namelijk dat we allemaal de plicht hebben om dat innerlijke gebod te volgen, maar wel nadat we in dit opzicht een serieuze vorming hebben gekregen!

Een apostel moet niet blijven hangen op het niveau van een middelmatig iemand. God roept hem om drager van menselijkheid te zijn en doorgever van een eeuwige nieuwheid. - Daarom moet een apostel een ziel zijn die langdurig, geduldig en heldhaftig is gevormd.

Voor jou, die je een katholieke, universele mentaliteit wil eigen maken, schrijf ik enkele kenmerken daarvan op:

een brede horizon en een steeds dieper doorgronden van het permanent levende van de katholieke orthodoxie;

een oprecht en gezond verlangen - nooit oppervlakkige modepraat - om de typerende leerstukken van het traditionele denken inzake filosofie en interpretatie van de geschiedenis te vernieuwen;

een zorgvuldige aandacht voor hedendaagse stromingen in de wetenschap en in het denken;

en een positieve en open houding ten opzichte van de huidige veranderingen van sociale structuren en levensvormen.

Je wordt beheerst door één verlangen: de haast jezelf te smeden, te modelleren, met de hamer te bewerken, te slijpen tot een harmonieus stuk gereedschap dat het werk waarvoor het is bedoeld, de opdracht waarvoor het is gesteld, efficiënt doet, in het grote veld van Christus.

Ik bid veel voor je, opdat dit verlangen een prikkel voor je mag zijn op het ogenblik van vermoeidheid, mislukking, duisternis - want de - opdracht waarvoor je gesteld bent in het grote veld van Christus” kan niet veranderen.