Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is arbeid → zuivere intentie .

Ook jij hebt in je beroep een roeping die je aanspoort als een - angel - in je vlees. - Ja, met die - angel - moet je mensen vissen.

Zorg dus dat je bedoeling zuiver is en laat niet na om alle mogelijke prestige in je beroep te krijgen, ten dienste van God en van de zielen. De Heer rekent daar namelijk ook op.

Je hebt me gevraagd wat je de Heer kunt aanbieden. Ik hoef niet lang over mijn antwoord na te denken: hetzelfde als altijd, alleen beter uitgevoerd en met een afwerking vol liefde, die je meer aan Hem en minder aan jezelf laat denken.

Het is van belang, dat je vecht, dat je je schouders eronder zet - Plaats in ieder geval je beroepsactiviteiten in het juiste perspectief: het zijn uitsluitend middelen om het doel te bereiken. Nooit en te nimmer mag je ze als het fundamentele zien.

Hoe vaak verhindert - professionalitis - beroepsverdwazing - de vereniging met God!

Neem me mijn aandringen niet kwalijk: het werktuig, het middel, mag geen doel worden. - Als een schep in plaats van zijn normale gewicht het honderdvoudige zou wegen, zou de boer met zo'n werktuig niet kunnen graven, want hij zou al zijn krachten verbruiken aan het sjouwen ervan, en het zaad zou geen wortel kunnen schieten omdat het ongebruikt bleef.

Het is altijd al hetzelfde liedje geweest: degene die werkt, roept gauw jaloezie, achterdocht en nijd op, hoe rechtschapen en onberispelijk zijn handelwijze ook moge zijn. - Als je een leidinggevende positie hebt, moet je eraan denken dat zulke vooroordelen die sommigen tegenover een bepaalde collega zullen hebben, onvoldoende reden zijn om de verdachte uit te rangeren. Het zou integendeel wel eens een teken kunnen zijn dat hij bruikbaar is voor grotere ondernemingen.

Studeren is noodzakelijk - maar het is niet genoeg.

Wat kan er terecht komen van iemand die zich doodwerkt om zijn egoïsme te voeden, of die geen ander doel heeft dan om zich binnen een paar jaar van een rustig leventje te verzekeren?

Je moet studeren - om de wereld voor God te veroveren. Dan brengen we onze inspanning op een hoger vlak doordat we proberen ons werk te maken tot een ontmoeting met de Heer en tot de basis voor anderen die ons op onze weg zullen volgen.

Op die manier is studie gebed.

Een ongeduldige en ongeordende obsessie om in je beroepsleven hogerop te komen kan er de oorzaak van zijn, dat je onder het mom - de zielen te dienen - je eigenliefde aan het dienen bent. Met valsheid - daar slik ik geen letter van in - zoeken we ons te rechtvaardigen: we mogen bepaalde gunstige ontwikkelingen niet missen, een buitenkans niet laten schieten

Richt je ogen eens op Jezus: Hij is - de Weg. Ook tijdens zijn verborgen leven deden zich - zeer gunstige - ontwikkelingen en buitenkansjes voor om op zijn openbaar leven vooruit te lopen; bijvoorbeeld toen Hij twaalf jaar was en de schriftgeleerden zich verbaasden over zijn vragen en antwoorden - Maar Jezus doet de wil van zijn Vader en wacht: Hij gehoorzaamt!

Je moet je heilige ambitie om de hele wereld tot God te brengen niet laten varen, maar als je zulke ideeën krijgt - die misschien wel een verlangen zijn om te deserteren, denk er dan aan dat ook jij hoort te gehoorzamen en je bezig te houden met je onopvallende taak zonder glamour, zolang de Heer niets anders van je vraagt: Hij heeft zijn eigen tijd en zijn eigen paden.

Verwijzingen naar de H. Schrift