Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Universaliteit → universaliteit in het apostolaat.

Je begon met veel geestdrift. Maar stukje bij beetje ben je gaan afzakken - En als je doorgaat je horizon kleiner te maken zul je ten slotte helemaal in je schulp kruipen.

Je moet je hart keer op keer wijder openstellen, met honger naar apostolaat!: van de honderd zielen tellen er voor ons honderd.

Mensen van verschillende landen en rassen, van zeer uiteenlopende achtergronden en beroepen - Als je met hen spreekt over God, besef je de menselijke en bovennatuurlijke waarde van je roeping als apostel. Het is dan of je het wonder van de eerste prediking van de leerlingen van de Heer in zijn volle werkelijkheid opnieuw meemaakt: zinnen die in een vreemde taal zijn gesproken en een nieuwe weg laten zien, werden door iedereen diep in hun hart in hun eigen taal gehoord. En voor je geestesoog herleeft het tafereel dat - Parthen, Meden en Elamieten - gelukkig tot God naderden.

Degenen die Christus ontmoet hebben, mogen zich niet meer in hun eigen wereldje opsluiten: wat zou zo'n inperking een trieste zaak zijn! Zij moeten zich als een waaier openen om alle zielen te bereiken. Ieder moet zijn vriendenkring maken - en deze groter laten worden - waar hij invloed op kan uitoefenen door het prestige dat hij heeft in zijn beroep, door zijn gedrag en zijn vriendschap, met de bedoeling dat Christus invloed zal uitoefenen door middel van dat beroepsprestige, dat gedrag en die vriendschap.

Ik moest glimlachen omdat ik je heel goed begreep toen je tegen me zei: Het idee om naar nieuwe landen te gaan, misschien heel ver weg, en daar een bruggehoofd te vestigen, maakt me enthousiast - Ik zou wel eens willen nagaan of er ook mensen op de maan zijn!

Vraag de Heer dat hij die apostolische ijver van je nog groter maakt.

De massa's zijn - het pad van de terechte ontevredenheid - ingeslagen en ze blijven die richting volgen.

Droevig, maar hoeveel van de mensen die geestelijk of materieel in nood verkeren, zijn door ons toedoen rancuneus!

Christus moet opnieuw onder de armen en eenvoudigen worden gebracht: juist bij hen is Hij het liefst.

Houd je verre van sektarische tendensen, want zij staan een loyale samenwerking in de weg.

Natuurlijkheid heeft niets te maken met lompheid, of onverzorgdheid, of met armoedig-doenerij, of met onopgevoedheid.

Sommigen zijn erop uit om het dienen van God te beperken tot het werken in de wereld van de materiële ellende en - vergeef me de uitdrukking - van de luizen. Dat werk is noodzakelijk en bewonderenswaardig en zal het altijd blijven. Maar als we het daarbij laten, zijn we dan, los van het feit dat we de overgrote meerderheid van de zielen aan haar lot overlaten, niet bezig hulpbehoevenden uit hun situatie te verlossen om hen vervolgens te negeren?

Geloof me, het apostolaat, de catechese, dienen in de regel te werken als het systeem van de haarvaten: één voor één. Iedere gelovige geeft zijn geloof door aan iemand in zijn omgeving.

Voor ons, als kinderen van God, zijn alle zielen van belang, omdat elke ziel voor ons belangrijk is.

Verwijzingen naar de H. Schrift