Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Sterkte.

Zeg niet: “Zo ben ik nu eenmaal…, dat komt door mijn karakter”. Het komt veeleer door je gebrek aan karakter. Wees mannelijk: esto vir.

Wen je eraan, nee te zeggen.

Wil. - Energie. - Voorbeeld. - Doen wat er gedaan moet worden… Zonder aarzeling… Zonder vals zelfmedelijden…

Zonder dit alles zou Cisneros geen Cisneros zijn geworden; Teresia van Ahumada geen heilige Teresia van Avila…; Iñigo van Loyola geen heilige Ignatius… God en onverschrokkenheid! Regnare Christum volumus! Wij willen dat Christus heerst.

[Cisneros (1436-1517): Spaanse kardinaal, regent van de troon van Spanje en biechtvader van koningin Isabella de Katholieke. Kardinaal Cisneros begon de hervorming van de Kerk in Spanje, vooruitlopend op de hervorming die het Concilie van Trente jaren later voor de hele Kerk zou aanvangen. Hij was algemeen bekend om zijn standvastig en energiek karakter.]

Groei tegen de verdrukking in. - De genade van de Heer zal je niet ontbreken: inter medium montium pertransibunt aquae! Je zult je door het gebergte een weg banen!

Wat geeft het dat je je activiteiten wat moet inperken, als je later, als een veer die gespannen werd, veel verder zult komen dan je ooit gedroomd had?

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Je botst met bepaalde karakters uit je omgeving… Het is onvermijdelijk dat dit gebeurt, want je bent geen gouden tientje dat iedereen graag wil hebben.

Bovendien, hoe zou je zonder deze wrijvingen in de omgang met je naaste, de scherpe punten, de oneffenheden en de uitsteeksels van je karakter - je onvolmaaktheden en fouten - kunnen afslijpen? Hoe zou je anders naar de volmaakte naastenliefde kunnen streven: rijp, gepolijst en tegelijk soepel en sterk?

Als jouw karakter en dat van degenen die met je samenleven, zoet en zacht was als schuimgebak, zou je niet heilig worden.

Wees sterk. - Wees flink. - Wees een man. - En verder… wees een engel.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

Water in de wijn doen? - Alleen in het woordenboek van hen die geen zin hebben om te strijden, gemakzuchtigen, sluwerds en lafaards, staat dat men “inschikkelijk moet zijn!”, want zij hebben zich reeds bij voorbaat gewonnen gegeven.

De vlekkeloze zuiverheid die heel het leven van Johannes kenmerkte, maakte hem sterk voor het Kruis. - De meeste apostelen gingen op de vlucht voor Golgotha: hij bleef, met de Moeder van Christus. - Vergeet niet dat de zuiverheid het karakter sterk en standvastig maakt.

Wees niet slap en week. - Het is nu toch wel tijd dat je dat rare medelijden met jezelf van je afzet.

Als je weet dat je lichaam je vijand is, en vijand van de glorie van God, omdat het je heiliging bedreigt, waarom behandel je het dan met zoveel zachtheid?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift