Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Sterkte.

Het is waar: we zijn niets waard, we zijn niets, we kunnen niets, we hebben niets. En tegelijk is er, te midden van onze dagelijkse strijd, geen gebrek aan hindernissen en bekoringen - Maar de - blijdschap - van je broers zal alle moeilijkheden uit de weg ruimen zodra je weer bij hen bent, omdat je zult zien dat ze vast op Hem bouwen: quia Tu es Deus fortitudo mea - want Gij, o God, zijt onze kracht.

Durf is geen onvoorzichtigheid, ook geen onbezonnen vermetelheid of gewoon waaghalzerij.

Durf is karaktersterkte, een kardinale deugd die noodzakelijk is voor het zieleleven.

Om van te leren. - Bij een bepaalde gedenkwaardige gelegenheid maakte ik een nobel, wijs en karaktervol man er opmerkzaam op, dat hij een hoge positie in zijn wereld op het spel zette - hij zou hem kwijt raken - door een heilige zaak te verdedigen die door de - goeden - werd aangevallen. - Op een toon die geladen was van een menselijke en bovennatuurlijke ernst en waaruit minachting voor aardse roem sprak, antwoordde hij: “Mijn ziel staat op het spel!”

Neem nooit tegenover zaken die met de Kerk verband houden of tegenover mensen - je broeders - een houding aan alsof je erboven staat - Daarentegen kan die houding noodzakelijk zijn in het maatschappelijke leven, namelijk als de belangen van God en van de zielen verdedigd moeten worden, want dan is het niet meer een houding van erboven staan, maar van geloof en van sterkte, en die mogen we met kalme en nederige zekerheid aannemen.

Je moet in het dagelijkse contact met de mensen om je heen veel begrip en hartelijkheid tonen, maar gepaard met de nodige flinkheid - dat moge duidelijk zijn; anders komt het van begrip en hartelijkheid tot medeplichtigheid en egoïsme.

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel.

Verwijzingen naar de H. Schrift