Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Leiding.

Geef geen terechtwijzing zolang je nog verontwaardigd bent over de begane fout. - Wacht tot de volgende dag, of desnoods nog langer. - Als je dan je kalmte teruggevonden hebt en je mening gezuiverd, laat dan niet na die terechtwijzing alsnog te geven. - Zo zul je met één vriendelijk woord meer bereiken dan met drie uur redetwisten. - Beheers je temperament.

Je eigen onervarenheid brengt je tot die zelfingenomenheid, tot die ijdelheid, tot die gewichtigdoenerij.

- Verbeter je, alsjeblieft. Zelfs als je een domoor bent, kun je zover komen dat je leidende functies bekleedt (dit is meer dan eens gebeurd), en als je jezelf niet overtuigt van je gebrek aan talenten, zul je weigeren te luisteren naar degenen die in staat zijn jou raad te geven. - En het is beangstigend te bedenken wat een schade jouw wanbeheer dan zal aanrichten.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

Als je een openbaar ambt bekleedt, heb je rechten en plichten die uit de uitoefening van je taak voortvloeien.

- Je verwijdert je van je weg als apostel, als je naar aanleiding of onder voorwendsel van een apostolaatswerk je beroepsplichten niet vervult. Want je verliest dan je beroepsprestige, dat juist het “aas is om mensen te vissen”.

Als ze je zien wankelen… en je bent leider, dan is het niet te verwonderen dat de gehoorzaamheid gaat falen.

Het is jammer, als degene die aan het hoofd staat je geen goed voorbeeld geeft… - Maar gehoorzaam je hem soms om zijn persoonlijke hoedanigheden?… Of vertaal je het obedite praepositis vestris - gehoorzaam uw meerderen - van St. Paulus gemakshalve met een toevoeging van jezelf…: op voorwaarde dat de meerdere deugden bezit die mij aanstaan?

Het is in dít leven nutteloos om in apostolische ondernemingen leidende functies na te streven, en voor het andere Leven is het een gevaar.

Als God het wil, zullen ze wel een beroep op je doen. - En dan zul je het moeten aannemen. - Maar vergeet niet dat je op alle plaatsen heilig kunt en moet worden, want daarvoor ben je gekomen.

Als je denkt dat in het werk voor Christus ambten iets anders zijn dan lasten, hoeveel teleurstellingen staan je dan te wachten!

Aan het hoofd staan van een apostolaatswerk betekent zoveel als bereid zijn, alles van allen te verdragen, met een grenzeloze liefde.

Vorm geen klieken binnen jullie werk. - Dat zou een verkleining betekenen van het apostolaat; want als zo'n kliek ten slotte de leiding krijgt van een wereldwijde onderneming…, hoe snel zal dan die wereldwijde onderneming zelf een kliek worden!

Verwijzingen naar de H. Schrift