Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Rechtvaardigheid.

Geloof je niet, dat gelijkheid, zoals velen die opvatten, een ander woord voor onrechtvaardigheid is?

Beschouw hoe barmhartig Gods gerechtigheid is. - Wie schuld bekent, wordt door het aards gerecht bestraft, door het goddelijk gerecht wordt hem vergeven.

Geprezen zij het sacrament van de boete.

Hoeveel misdaden worden er niet gepleegd in naam van de gerechtigheid! - Als jij vuurwapens zou verkopen en iemand zou je het geld voor zo'n wapen geven om je moeder ermee dood te schieten, zou je het hem dan verkopen?… Maar betaalde hij dan niet de vastgestelde prijs?…

Hoogleraar, journalist, politicus, diplomaat: denk na.

Vrees de rechtvaardigheid van God niet. - De rechtvaardigheid is in God even bewonderenswaardig en beminnelijk als de barmhartigheid: beide zijn bewijzen van zijn Liefde.

De ongerechtigheid der “rechtvaardigen”, - hoeveel pijn wordt God hierdoor aangedaan! Hoeveel kwaad berokkent zij aan veel mensen! Maar hoezeer kunnen anderen er daarentegen door geheiligd worden!

Wees er zeker van dat je een kind van God bent, als je onrecht blij en zwijgend weet te dragen.

Wat een mooi antwoord gaf die eerbiedwaardige heer aan de jongeman, die klaagde over het onrecht dat ze hem hadden aangedaan: “Kun je daar zo slecht overheen?” vroeg hij. “Houd dan maar op goed te willen zijn!”

De wereldse mensen neigen ertoe veel te spreken over de barmhartigheid van God. - Hierdoor moedigen zij zichzelf aan, voort te gaan op hun dwaalwegen.

Het is waar dat God, onze Heer, oneindig barmhartig is. Maar Hij is ook oneindig rechtvaardig: er bestaat een oordeel, en Hij is de Rechter.