Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Middelen.

Je mislukte! - Wij mislukken nooit. - Je stelde je vertrouwen helemaal op God. - En verder heb je geen enkel menselijk middel ongebruikt gelaten.

Overtuig je van deze waarheid: jouw succes, nu en in deze aangelegenheid, bestond erin te mislukken. - Dank de Heer en begin opnieuw!

Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie…

- Lijken deze middelen je soms onbeduidend?

Het is goed, en zelfs plicht, dat je in je apostolaat rekening houdt met je aardse mogelijkheden: 2 + 2 = 4. Maar vergeet nooit, dat je tot je geluk bovendien nog met een andere factor rekening moet houden: God + 2 + 2…

Dien God oprecht, wees Hem trouw… en maak je nergens bezorgd over. Want het is echt waar dat “als je eerst het Rijk Gods en zijn gerechtigheid zoekt, Hij je de rest - het materiële, de middelen - erbij zal geven”.

Gooi die wanhoop, die uit de kennis van je nietswaardigheid voortkomt, van je af. - Het is waar: economisch gezien ben je een nul…, naar je maatschappelijk aanzien gemeten ben je ook een nul…, hetzelfde geldt voor je deugden en capaciteiten.

Maar links van al deze nullen staat Christus… En wat een onmeetbaar groot getal wordt dat!

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Je erkent, dat je nietswaardig bent. Dat bén je ook. - Desondanks of juist dáárom zocht God jou.

- Hij bedient zich altijd van ongeschikte werktuigen, om te laten zien dat het “werk” van Hem is.

- Van jou vraagt Hij alleen volgzaamheid.

Als je je werkelijk “overgeeft” aan God, zal geen moeilijkheid je optimisme kunnen schokken.

Waarom maakt je hart nog reserves? - Zolang je jezelf niet helemaal overgeeft, is het nutteloos te proberen anderen naar Hem te brengen.

- Wat voor een armzalig werktuig ben je dan!

Hoe is het mogelijk dat je nu nog de goedkeuring, de genegenheid en de aanmoediging van de machtigen nodig hebt, om voort te gaan met te doen wat God wil?

- De machtigen zijn doorgaans wispelturig, terwijl jij standvastig moet zijn. Wees erkentelijk als ze je helpen, maar ga onverstoorbaar door als ze je verachten.

Trek je er niets van aan. - De voorzichtigen hebben de werken van God altijd waanzin genoemd. - Vooruit, wees dapper!

Zie je: een draad, en nog een draad, en veel andere draden vormen, goed samengevlochten, deze kabel die in staat is enorme gewichten op te heffen.

- Als jij en je broeders jullie wil verenigen om die van God te vervullen, zullen jullie in staat zijn alle hindernissen te overwinnen.

Verwijzingen naar de H. Schrift