Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Middelen → economische en materiele middelen.

Ontgoocheld. - Je komt met hangende pootjes terug. De mensen hebben je zo net de les gelezen. - Zolang zij dachten dat je hen niet nodig had, boden zij je van alles aan. Maar toen ze bemerkten, dat je hun financiële hulp van enkele armzalige centen goed gebruiken kon, veranderde hun vriendschap in onverschilligheid.

- Stel je vertrouwen enkel op God en op hen, die omwille van Hem met je verbonden zijn.

In het algemeen zijn de mensen weinig vrijgevig met geld, schrijf je me. Veel woorden, uitbundige geestdrift, beloften, plannen. - Maar zodra het op concrete offers aankomt, zijn er maar weinigen die “hun schouders er onder zetten”. En, áls ze iets geven, moet er een pretje aan verbonden zijn: een bal, een loterij, een film, een feestje, of een bericht in de krant met de lijst van gaven en gevers.

- Het is een treurig beeld, maar er zijn uitzonderingen: wees ook jij een van hen die niet toestaan dat hun linkerhand weet, wat de rechterhand doet, wanneer ze een aalmoes geven.

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Als men alleen God zoekt, kan men, om zijn apostolisch werk te doen slagen, heel goed het beginsel toepassen dat een goede vriend van ons zo formuleerde: “Men geeft uit wat nodig is, ook al blijft men schuldig wat men uitgeeft”.

Blijf niet wakker liggen van de financiële moeilijkheden die je apostolaat bedreigen. - Verdubbel je vertrouwen op God, doe menselijkerwijze al wat je kunt en je zult zien hoe vlug je geldzorgen zich vanzelf oplossen!

Laat je door gebrek aan instrumenten er niet van weerhouden je plannen door te zetten: begin maar zo goed als je kunt. - Later roept de functie het orgaan in het leven. Sommigen, die ongeschikt leken, blijken achteraf toch bruikbaar te zijn. Bij de anderen doet men een operatieve ingreep, ook al doet het pijn (de heiligen waren uitstekende chirurgen). En dan gaat men gewoon verder.

Verwijzingen naar de H. Schrift