Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening.

Geef geen terechtwijzing zolang je nog verontwaardigd bent over de begane fout. - Wacht tot de volgende dag, of desnoods nog langer. - Als je dan je kalmte teruggevonden hebt en je mening gezuiverd, laat dan niet na die terechtwijzing alsnog te geven. - Zo zul je met één vriendelijk woord meer bereiken dan met drie uur redetwisten. - Beheers je temperament.

Als je geen mens van gebed bent, geloof ik niet in de oprechtheid van je bedoelingen wanneer je zegt te werken voor Christus.

Een mens van gebed zei: Jezus moet het doel van ons gebed zijn, de Liefde van ons hart, het onderwerp van ons gesprek en het voorbeeld van ons handelen.

Je bent lauw, als je traag en met tegenzin de dingen doet, die betrekking hebben op de Heer; als je met berekening of sluwheid probeert je plichten te verminderen; als je alleen maar aan jezelf en aan je gemak denkt; als je gesprekken ledig en nutteloos zijn; als je de dagelijkse zonde niet verafschuwt; als je handelt uit menselijke beweegredenen.

Een oprecht hart en goede wil: met deze twee elementen en met de blik gericht op het vervullen van de wil van God, zul je je dromen van liefde verwezenlijkt zien en zal je honger naar zielen gestild worden.

Altijd sensatie! - Je vraagt me om foto”s, grafieken, statistieken.

- Ik zal je dit materiaal niet sturen, want, hoeveel waardering ik ook heb voor de tegenovergestelde mening, op den duur zou ik gaan geloven dat ik gewerkt heb om een aards doel te bereiken…, terwijl ik geen ander doel heb dan de hemel.

Toegegeven: er bestaat veel tegenwerking van buiten, en dit is voor jou ten dele een verontschuldiging. - Maar van binnen is er ook medeplichtigheid - onderzoek je maar eens goed -, en hiervoor zie ik geen verontschuldiging.

Je bent bezorgd en bedroefd dat het te communie gaan je zo koud laat. - Zeg me eens: als je het Sacrament gaat ontvangen, wie zoek je dan: jezelf of Jezus? - Als je jezelf zoekt, dan is je droefheid gegrond… Maar als je, zoals het hoort, Christus zoekt, welk duidelijker teken dan het Kruis wil je dan nog, om te weten dat je Hem gevonden hebt?

Al het menselijk doen en laten, ook onze heiligheid, is een weefsel van kleinigheden die, al naar gelang de zuiverheid van mening, een schitterend tapijt van heldhaftigheid óf van gemeenheid, van deugd óf van zonde vormen.

De heldendichten verhalen van geweldige avonturen, maar deze zijn steeds gemengd met alledaagse bijzonderheden uit het leven van de held. - Hecht toch veel waarde aan de kleine dingen! Dat is de kortste weg.

Het is een teken van een slechte gesteltenis, het woord van God met een kritische geest te aanhoren.