Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening → alles uit liefde doen.

Je bent weetgierig…, je wilt leiding geven…, je wilt stoutmoedig zijn.

Goed, uitstekend; maar… voor Christus, uit Liefde.

Je deelt je tederheid al te kwistig uit. - Ik zeg je: liefde voor je naasten, já, altijd. Maar - luister goed, apostel - dat andere gevoel dat de Heer zelf in je hart heeft opgewekt, is voor Christus, en alléén voor Hem. - Bovendien, is het niet zo, dat bij het wegnemen van een grendel van je hart, (zeven heb je er nodig), meer dan eens een wolkje van twijfel bleef hangen aan je bovennatuurlijke horizon?… en je vraagt je, ondanks je goede bedoelingen, gekweld af: ben ik niet te ver gegaan in mijn uitingen van genegenheid?

Wat zijn de mensen toch bang voor boetedoening! Als ze dát wat ze doen voor de schijn van de wereld, zouden doen met gezuiverde intentie, voor God…, wat zouden sommigen dan heilig kunnen zijn!

Het geheim om betekenis en diepte te geven aan het nederigste, zelfs aan het meest vernederende, is liefhebben.

Zuiverheid van mening. - De bekoringen van hoogmoed en de begeerten van het vlees onderken je gemakkelijk genoeg… en je vecht, en met behulp van de genade overwin je.

Maar de motieven die je tot handelen aanzetten, zelfs in de meest heilige dingen, lijken je niet duidelijk te zijn… Je neemt in je binnenste een stem waar, die je menselijke beweegredenen laat zien, op zo'n geraffineerde manier, dat in je ziel de verontrustende gedachte opkomt, dat je niet handelt zoals je zou moeten - uit zuivere liefde, enkel en alleen om God alle eer te geven.

Reageer telkens onmiddellijk en zeg: “Heer, ik wil niets voor mijzelf. - Alles tot Uw glorie en uit liefde”.

Doe alles uit liefde. - Dan zijn er geen kleine dingen: alles wordt groot. - De volharding in de kleine dingen, uit liefde, is heldhaftigheid.