Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eenheid.

Trek het je niet aan, als je van corpsgeest wordt beticht. Wat willen ze? Een broos werktuig, dat breekt als men het oppakt?

De macht van de naastenliefde! - Als jullie de gezegende broederlijkheid in praktijk brengen, is de zwakte van ieder van jullie tegelijkertijd een steun, die jullie staande houdt bij de vervulling van je plicht: zoals speelkaarten zich staande houden als ze tegen elkaar gezet zijn.

Het is je bekend dat iemands ziel gevaar loopt? - Van verre kun je hem werkelijk tot hulp zijn, door je innerlijke verbondenheid. - Vooruit dan. En maak je niet ongerust.

Zie je: een draad, en nog een draad, en veel andere draden vormen, goed samengevlochten, deze kabel die in staat is enorme gewichten op te heffen.

- Als jij en je broeders jullie wil verenigen om die van God te vervullen, zullen jullie in staat zijn alle hindernissen te overwinnen.

Communie, vereniging, gemeenschap, vertrouwelijk gesprek: Woord, Brood, Liefde.

Je zult gemakkelijker je plicht vervullen, als je denkt aan de hulp, die je broeders je verlenen. En aan de hulp, die je hun onthoudt, als je niet trouw bent.

Hiërarchie. - Ieder onderdeel op zijn eigen plaats. - Wat zou er van een schilderij van Velázquez overblijven, als elke kleur zijn eigen weg ging, elke draad zich van het doek losmaakte, elk stukje hout van de lijst zich scheidde van de rest?

Wees niet zo… dwaas; het is waar dat je in de grote onderneming van Christus hoogstens de rol speelt van een schroefje.

Maar weet je wat er gebeuren kan, als een schroef niet vast aangedraaid is of losschiet? Grotere onderdelen zullen los gaan zitten, of de raderen zullen beschadigd raken en uitvallen. Het werk zal stokken. Misschien wordt de hele machine zelfs onbruikbaar.

Wat is het groot om een klein schroefje te zijn!

Wat hebben de mensen toch een zucht om van plaats te veranderen! - Wat zou er gebeuren als ieder bot, elke spier van het menselijk lichaam een andere plaats zou willen innemen dan haar toekomt?

Het onbehagen in de wereld heeft geen andere oorzaak. - Volhard op je plaats, mijn kind: hoeveel kun je van daaruit niet doen voor de werkelijke heerschappij van onze Heer!

De gescheiden inspanning van ieder van jullie blijft zonder resultaat. - Maar als de liefde van Christus jullie verenigt, zullen jullie verbaasd staan over het succes.

Vergeet niet dat de eenheid een kenmerk is van leven: uit elkaar gaan is bederf, een zeker teken dat men een lijk is.

Je stond verbaasd, toen je zag dat ik geen bezwaar had tegen het ontbreken van “eenvormigheid” in het apostolaat, waarin je werkzaam bent.

Ik zei je: eenheid en verscheidenheid. - Jullie moeten zo verschillend zijn als de heiligen in de hemel, die allen hun eigen, zeer persoonlijke trekken hebben. - En tegelijkertijd moeten jullie evenzeer op elkaar gelijken als de heiligen, die niet heilig zouden zijn als zij zich niet helemaal gelijkvormig hadden gemaakt aan Christus.