Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Eenheid.

Als je in staat bent van anderen te houden en je deze genegenheid - die wortelt in de fijngevoelige liefde van Christus - onder allen verbreidt, zullen jullie een steun zijn voor elkaar. En mocht iemand dreigen te vallen, dan zal hij zich door die broederlijkheid gesteund en aangespoord voelen om trouw te zijn aan God.

Luister naar de gelijkenis die de heilige Johannes in zijn evangelie opneemt: Ego sum vitis, vos palmites, Ik ben de wijnstok, jullie de ranken.

In gedachten zie je de hele gelijkenis voor je. Je ziet dat een rank die van de stam is afgesneden nergens voor dient. Los van de wijnstok zal hij geen vruchten dragen, maar een droog stuk hout worden, dat door mens en dier wordt vertrapt, of in het vuur wordt gegooid…

Jij bent de rank. Trek daar je conclusies uit.

Ranken die verenigd zijn met de wijnstok brengen rijpe vruchten voort.

Wat moeten wij doen? Wij moeten door het Brood en het Woord heel verenigd zijn met Christus die onze wijnstok is… en Hem de hele dag liefdevolle dingen zeggen, zoals verliefde mensen doen.

Denk aan je Moeder de heilige Kerk en overweeg dat als één van haar ledematen lijdt, het hele lichaam lijdt.

Jouw lichaam heeft alle ledematen nodig, maar elk van de ledematen heeft op zijn beurt het hele lichaam nodig. Hoe zou het zijn als mijn hand verdere dienst zou weigeren…, of als mijn hart zou ophouden met kloppen!

Ik zou willen - en daarvoor vraag ik je gebed - dat we ons in de heilige Kerk allemaal ledematen voelen van één enkel lichaam, zoals ons door de apostel wordt gevraagd; en dat we niet onverschillig zijn, maar volop meeleven met de vreugden, de zorgen en de verbreiding van onze Moeder, de éne, heilige, katholieke, apostolische en roomse Kerk.

Ik zou graag willen dat we ons met elkaar vereenzelvigen en allen één zijn in Christus.

Mijn kind, het lijdt geen twijfel dat onenigheid in de Kerk staat voor sterven.

Je moet het nationalisme, dat begrip en een harmonieuze samenleving in de weg staat, afwijzen: het is in de geschiedenis regelmatig een van de schadelijkste hindernissen gebleken.

En wijs het nog krachtiger af, als men het - wat nog erger zou zijn - op het Lichaam van de Kerk zou willen toepassen. Want juist daar moet de eenheid schitteren, de eenheid van alles en allen in de liefde tot Christus.

Door de vroomheid krijgen we een sterke band met God en, door Hem, met onze medemensen in wie wij Christus zien. Zonder deze band komt er onherroepelijk verdeeldheid, waarmee de christelijke geest verloren gaat.

Ver weg en toch heel dicht bij iedereen, heel dicht bij iedereen!…, herhaalde je gelukkig.

Je was tevreden dankzij deze verbondenheid met elkaar door de band van de liefde, waarover ik je sprak. Die liefde moet je onvermoeibaar aanwakkeren.

Vijftig procent van de energie gaat soms verloren aan onderlinge twisten die voortvloeien uit het ontbreken van naastenliefde en uit geroddel en geklets over elkaar. Dan gaat nog eens vijfentwintig procent van het werk verloren door het optrekken van onnodige bouwsels voor het apostolaat. Als men wil dat de mensen voor honderd procent apostel worden, moet men geen geroddel dulden en geen tijd verliezen met het neerzetten van zoveel gebouwen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift