Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is IJdelheid.

Die hoogdravendheid en die zelfingenomenheid misstaan je; men kijkt er zo doorheen. - Probeer tenminste om ze achterwege te laten in je omgang met God, met je geestelijk leidsman en met je broeders. Dan zal er tussen hen en jou één hinderpaal minder zijn.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

Die zelfingenomenheid maakt je onuitstaanbaar en onsympathiek, je maakt je belachelijk en, wat erger is, je verzwakt de uitwerking van je apostolische werk.

Bedenk, dat zelfs middelmatigen kunnen zondigen door al te veel geleerdheid.

Je eigen onervarenheid brengt je tot die zelfingenomenheid, tot die ijdelheid, tot die gewichtigdoenerij.

- Verbeter je, alsjeblieft. Zelfs als je een domoor bent, kun je zover komen dat je leidende functies bekleedt (dit is meer dan eens gebeurd), en als je jezelf niet overtuigt van je gebrek aan talenten, zul je weigeren te luisteren naar degenen die in staat zijn jou raad te geven. - En het is beangstigend te bedenken wat een schade jouw wanbeheer dan zal aanrichten.

Je naastenliefde is… verwaand. - Van verre trek je aan: je geeft licht. - Van dichtbij stoot je af: het ontbreekt je aan warmte. - Wat jammer!

Jij… trots? - Waarop?

Hoogmoedig? - Hoezo?… Binnenkort - een kwestie van jaren, misschien dagen - zul je nog slechts een hoop stinkend vlees zijn: wormen, slecht riekende vochten, vuile lappen van een doodskleed…, en niemand op aarde die nog aan je denkt.

Jij bent geleerd, beroemd, welsprekend, machtig: als je niet nederig bent, ben je niets waard. - Snoei, ruk uit dat “ik” van jou, dat zo oppermachtig is, - God zal je daarbij helpen. Dan kun je beginnen voor Christus te werken, op de allerlaatste plaats in het leger van Zijn apostelen.

Om nederig te worden is het voldoende, dat jij, die zo oppervlakkig en zo zelfingenomen bent, deze woorden overweegt van Jesaja: je bent “een waterdruppel of een dauwdruppel, die op de grond valt en die men amper zien kan”.

Laat die houding van “zelfgenoegzaamheid” varen, die je isoleert van de mensen die in je nabijheid komen. - Probeer te luisteren. En spreek gewoon. Alleen op die manier zal je apostolisch werk in omvang en vruchtbaarheid toenemen.

Verwijzingen naar de H. Schrift