Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is IJdelheid → verwaandheid.

Wanneer je het applaus hoort dat je met je successen oogst, herinner je dan ook het gelach dat je mislukkingen hebben uitgelokt.

Verlang niet te zijn als die vergulde windwijzer bovenop een groot gebouw: hij mag nóg zo glanzen en nóg zo hoog staan, voor de stevigheid van het gebouw is hij van geen betekenis.

- Wees veeleer als het oude steenblok, verborgen in de fundering, onder de grond, waar niemand je ziet: dan zal dank zij jou het huis niet instorten.

Vergeet niet, wat je bent…, een vuilnisemmer. - Daarom, als de goddelijke Tuinman je ter hand neemt, je schrobt en schoonmaakt en je met prachtige bloemen vult…, moeten noch de geuren noch de kleuren waarmee je lelijkheid opgesmukt wordt, je trots maken.

- Verneder je: weet je niet dat je maar een afvalemmer bent?

Als je jezelf zou kennen, zou je blij zijn wanneer de mensen je verachten en je hart zou bedroefd zijn wanneer ze je prijzen en je lof toezwaaien.

Als je zwijgzaam bent, zal je apostolaat doeltreffender zijn. Hoevelen verliezen “hun kracht” door de mond! Bovendien zul je veel makkelijker aan het gevaar van ijdelheid ontkomen.

Altijd sensatie! - Je vraagt me om foto”s, grafieken, statistieken.

- Ik zal je dit materiaal niet sturen, want, hoeveel waardering ik ook heb voor de tegenovergestelde mening, op den duur zou ik gaan geloven dat ik gewerkt heb om een aards doel te bereiken…, terwijl ik geen ander doel heb dan de hemel.

Deo omnis gloria. Aan God alle eer. - Dit is een categorische belijdenis van ons eigen niets. Hij, Jezus, is alles. Wij, zonder Hem, zijn niets waard: niets.

Onze eigen eer is niets anders dan ijdele eerzucht, een heiligschennende diefstal. Het eigen “ik” dient nergens te voorschijn te komen.

“Zonder Mij kunt gij niets doen”, heeft de Heer gezegd. - En dat heeft Hij gezegd, opdat jij en ik ons geen successen toeschrijven, die van Hem zijn. - Sine me, nihil!

Hoe durf je je intelligentie, die maar een vonk is van het goddelijk verstand, voor iets anders te gebruiken dan om je Heer te verheerlijken.

Als het leven niet tot doel had God te verheerlijken, zou het te verachten, ja zelfs te verafschuwen zijn.

Geef “alle” eer aan God. - “Pers” met je wil, geholpen door de genade, elke daad van jou uit, opdat er niets overblijft dat naar menselijke hoogmoed of naar zelfgenoegzaamheid ruikt.

Vertel niet over “jouw” apostolaat, tenzij ten bate van je naaste.

Verwijzingen naar de H. Schrift