Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is apostelen → h. Paulus.

Als je eens wist wat je waard bent!… - Het is de heilige Paulus die het je zegt: je bent gekocht pretio magno, voor een hoge prijs.

En hij voegt eraan toe: glorificate et portate Deum in corpore vestro, verheerlijk God en draag Hem in je lichaam.

Infelix ego homo!, quis me liberabit de corpore mortis huius? Ongelukkige mens die ik ben!, wie zal me verlossen van dit lichaam des doods? - Zó roept de heilige Paulus uit. - Vat moed: ook hij heeft moeten vechten.

Induimini Dominum Jesum Christum - Bekleedt u met de Heer Jezus Christus, zei St. Paulus tot de Romeinen. In het sacrament van de boete bekleden wij, jij en ik, ons met Jezus Christus en zijn verdiensten.

De Heer zegt: “Een nieuw gebod geef Ik u: gij moet elkaar liefhebben. Hieruit zullen zij kunnen opmaken, dat gij mijn leerlingen zijt”.

- En de heilige Paulus: “Draagt elkaars lasten: daardoor zult gij de wet van Christus vervullen”.

- Ik zeg je verder niets.

Maar welke middelen dan? - Dezelfde als die van Petrus en Paulus, Dominicus en Franciscus van Assisië, Ignatius en Franciscus Xaverius: Het Kruis en het Evangelie…

- Lijken deze middelen je soms onbeduidend?

Moed houden! Jíj… speelt het best klaar. - Zie eens, wat de genade van God gemaakt heeft van die slaperige en laffe Petrus die Hem verloochend had…, en van Paulus, die haatdragende en fanatieke vervolger.

Ideo omnia sustineo propter electos, ik verdraag alles ter wille van de uitverkorenen - ut et ipsi salutem consequantur, opdat ook zij het heil verwerven - quae est in Christo Jesu, dat in Jezus Christus is.

- Dit is de manier, de gemeenschap van de heiligen te beleven!

- Vraag de Heer je deze geest van St. Paulus te geven.

Luister, apostolische mens, naar wat St. Paulus je voorhoudt: Iustus ex fide vivit. De rechtvaardige leeft uit het geloof.

- Hoe kun je dit vuur laten uitgaan?

Verlevendig je geloof. - Christus is niet een figuur die voorbijgegaan is, geen herinnering die tot het verleden behoort.

Hij leeft! Jesus Christus heri et hodie, ipse et in saecula! Jezus Christus gisteren en vandaag en altijd!, zegt de heilige Paulus.

Het is jammer, als degene die aan het hoofd staat je geen goed voorbeeld geeft… - Maar gehoorzaam je hem soms om zijn persoonlijke hoedanigheden?… Of vertaal je het obedite praepositis vestris - gehoorzaam uw meerderen - van St. Paulus gemakshalve met een toevoeging van jezelf…: op voorwaarde dat de meerdere deugden bezit die mij aanstaan?

Vat moed. - Weet je niet, dat St. Paulus tot de Korintiërs gezegd heeft: “Ieder zal een loon ontvangen, overeenkomstig zijn werken”?

Wat jou verbaasd doet staan, lijkt mij vanzelfsprekend. - God heeft jou gezocht in de uitoefening van je beroep.

Zo heeft Hij zijn eerste volgelingen gezocht: Petrus, Andreas, Johannes en Jacobus bij hun visnetten. Matteüs gezeten in zijn tolhuis…

En, wat het toppunt is, Paulus terwijl hij bezig was het christendom met wortel en al uit te roeien.