Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vorming, geloofs-  → voor het apostolaat.

Student: vorm je in een solide en actieve vroomheid, munt uit in de studie en heb een vurig verlangen naar het apostolaat in je beroep. - Uit die innerlijke kracht van je godsdienstige en wetenschappelijke vorming zal, dat voorspel ik, een snelle en brede ontplooiing volgen.

Je bekommert je er alleen om, je cultuur te ontwikkelen. - Maar wat je ontwikkelen moet, is je zieleleven. - Dan pas werk je voor Christus, zoals het moet. Om hier op aarde te heersen heeft Hij mensen nodig die, met hun blik op de hemel gericht, een groot prestige verwerven in alle menselijke activiteiten en hierdoor in stilte, maar doelmatig, een apostolaat van het beroep uitoefenen.

Blijf rustig, wanneer je een rechtzinnige mening naar voren hebt gebracht, ook al neemt degene die je aanhoort er kwaadwillig aanstoot aan. - Want zijn aanstoot-nemen is farizeïsch.

Als je je slecht voordoet zonder het te zijn, dan ben je dom. - Deze domheid, steen des aanstoots, is erger dan slechtheid.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

Natuurlijkheid. - Je christelijk leven, je zout en je licht, moet spontaan verlopen, zonder rare dingen of kinderachtigheid. Draag onze geest van eenvoud altijd met je mee.

“En als mijn leven in botsing komt met een verheidenst of heidens milieu, zal mijn natuurlijkheid dan niet gekunsteld lijken?”, vraag je me.

- En ik antwoord je: Zonder twijfel zal jouw leven botsen met dat van hen: dat contrast, dat ontstaat doordat je je geloof met je werken bevestigt, is nu juist de natuurlijkheid die ik van je vraag.

Apostolische mens, je bent zout. - Bonum est sal, het zout is goed, zo zegt het heilig Evangelie, si autem sal evanuerit, maar als het zout zijn kracht verliest…, dan deugt het noch voor het land, noch voor de mest; men werpt het weg als nutteloos.

Apostolische mens, je bent zout. - Maar als je je kracht verliest…

Verwijzingen naar de H. Schrift