Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vorming, geloofs- .

Wat heb je hartelijk gelachen, toen ik je aanraadde je jeugdjaren onder de bescherming van de heilige Rafaël te stellen: opdat hij jou, zoals de jonge Tobias, tot een heilig huwelijk zou leiden - met een goede, knappe en rijke vrouw, heb ik schertsend gezegd.

Hoe ging je daarna nadenken, toen ik hieraan de raad toevoegde om je ook onder de bescherming van die jonge apostel Johannes te stellen: voor het geval dat de Heer méér van je zou verlangen.

Voor jou, die je inwendig beklaagt over de hardheid waarmee je behandeld wordt, in tegenstelling tot de manier waarop je familieleden je behandelen; voor jou schrijf ik de volgende regels over uit een brief van een militaire arts: “Men kan tegenover de zieke twee houdingen aannemen: of die van de gewetensvolle dokter: koel en zakelijk, maar objectief en nuttig voor de patiënt, of die van de familieleden: jammerend. Wat zou er in een veldhospitaal gebeuren tijdens een veldslag, wanneer de gewonden zich opstapelen omdat de afvoer niet snel genoeg gaat, als er bij iedere draagbaar een familie staat? Dat zou genoeg zijn om over te lopen naar de vijand”.

Ik heb geen wonderen nodig: aan die uit de Schrift heb ik meer dan genoeg. - Wat ik wél nodig heb, is dat je je plicht vervult en aan de genade beantwoordt.

Ontgoocheld. - Je komt met hangende pootjes terug. De mensen hebben je zo net de les gelezen. - Zolang zij dachten dat je hen niet nodig had, boden zij je van alles aan. Maar toen ze bemerkten, dat je hun financiële hulp van enkele armzalige centen goed gebruiken kon, veranderde hun vriendschap in onverschilligheid.

- Stel je vertrouwen enkel op God en op hen, die omwille van Hem met je verbonden zijn.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Als je je geroepen voelt om leider te zijn, moet je streven dít zijn: onder je broeders de laatste en te midden van anderen de eerste.

Hoor eens: waarom voel je je achtergesteld, als deze of gene vertrouwelijker omgaat met bepaalde personen die hij langer kent en tot wie hij zich meer aangetrokken voelt op grond van sympathie, beroep of aard? - Onder jullie moet echter zelfs maar de schijn van een bijzondere vriendschap vermeden worden.

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Je verveelt je? - Dat komt doordat je zinnen wakker zijn en je ziel slaapt.

De liefde van Christus zal je vaak tot zeer lofwaardige concessies brengen… - En de liefde van Christus zal je vaak tot ontoegeeflijkheid brengen…, die ook zeer lofwaardig is.

Als je je slecht voordoet zonder het te zijn, dan ben je dom. - Deze domheid, steen des aanstoots, is erger dan slechtheid.

Wanneer mensen die in hun beroep weinig aanzien genieten, bij godsdienstige manifestaties haantje de voorste zijn, zullen jullie ongetwijfeld zin hebben om hun toe te fluisteren: “Zou u zo goed willen zijn u wat minder katholiek voor te doen!”

Verwijzingen naar de H. Schrift