Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is arbeid → middel tot persoonlijke heiliging.

Stel je werk niet uit tot morgen.

Werk. - Wanneer je beroepswerk je helemaal in beslag neemt, zal je zieleleven erop vooruitgaan: en je zult mannelijker worden, want dan zul je die jou verterende “zucht om op anderen te vitten” opgeven.

Leg een bovennatuurlijk motief in de uitoefening van je beroep en je zult je werk geheiligd hebben.

Het devies van je apostolaat bevalt mij: “Werken zonder ophouden”.

Als je klaar bent met je werk, doe dan dat van je broeder. Help hem omwille van Christus met zoveel tact en vanzelfsprekendheid, dat niemand, zelfs niet hijzelf, merkt dat je meer doet dan je strikt genomen moet doen.

- Dat is nou wat je noemt de verfijnde deugd van een kind van God!

Laat iedereen van jullie een bijzondere gemeenschap van de heiligen beleven: dan zal iedereen zowel tijdens de innerlijke strijd als bij de uitoefening van het beroep, de vreugde en de kracht voelen niet alleen te staan.

Ga door met het stipt vervullen van je tegenwoordige plichten. - Deze nederige, eentonige en onaanzienlijke arbeid is een gebed, vertaald in werken die je voorbereiden op de genade van die andere, grootse, veelomvattende en diepgaande arbeid waarvan je droomt.

Goed kind, bied Hem het werk aan van die arbeiders die Hem niet kennen; bied Hem de natuurlijke vreugde aan van die arme kleintjes die slechte scholen bezoeken.