Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Leefomgeving.

Je zou als een gloeiend kooltje moeten zijn, dat alles in brand steekt waarmee het in aanraking komt. Maar zorg er in ieder geval voor dat de geestelijke temperatuur van de mensen in jouw omgeving stijgt, wat kan, als je hen tot een intens christelijk leven aanzet.

Gebruik je vrijheid om, met je aanleg of kwaliteiten, actief deel te nemen aan wat waardevolle openbare of particuliere instellingen van je land doen. Laat je daarbij door je christelijk verantwoordelijkheidsgevoel leiden. Deze organisaties zijn nooit zonder betekenis voor het tijdelijk of eeuwig welzijn van de mensen.

De zogenaamde 'vrijheden van het verderf' moeten met kracht bestreden worden. Ze zijn dochters van de losbandigheid, kleindochters van de kwade begeerten, achterkleindochters van de erfzonde… In één woord, ze stammen rechtstreeks van de duivel af.

Een kind van God - zoals jij - mag niet bang zijn voor het beroeps- of sociale milieu waarin het zich beweegt… Het is nooit alleen!

De Heer is altijd bij je. Hij geeft je de middelen om Hem trouw te zijn en om anderen met Hem in contact te brengen.

Als kind van God en met zijn genade moet je een sterke man of vrouw zijn, iemand van woorden en daden.

We zijn geen kasplantjes. We leven midden in de wereld waar we zijn blootgesteld aan alle weersomstandigheden, aan warmte en kou, aan regen en storm…, maar daarbij zijn we altijd trouw aan God en aan zijn Kerk.

Intriges, laaghartige interpretaties - gesneden naar de maat van het hart van wie die praatjes rondstrooit -, lafhartig gefluister… Het komt in veel kringen helaas herhaaldelijk voor: zelf doet men niets, en anderen wordt het onmogelijk gemaakt te werken.

Overweeg rustig deze verzen van de psalmist: “Israëls God, voor mijn broeders werd ik een vreemde; iemand van elders voor mijn moeders zonen; de ijver voor uw huis heeft mij verteerd, mij trof de smaad van uw smaders”… en ga gewoon door met werken.

De Meester zei het al: laten wij hopen dat de kinderen van het licht minstens evenveel energie en koppigheid in het goede steken als de kinderen der duisternis in hun werken!

Klaag niet, maar werk om het kwaad te verstikken in een overvloed aan goed!

Jezus altijd en overal navolgen, zonder iemand buiten te sluiten. Een man of vrouw die katholiek is, mag deze kerngedachte van het christelijk leven nooit vergeten.

De kinderen van God zijn in de wereld aanwezig om de anderen mee te slepen, niet om zelf meegesleept te worden; om hun stempel - het stempel van Christus - op hun omgeving te drukken, niet om zich door hun omgeving te laten bestempelen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift