Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostelen.

Je hoeft niet bang te worden; het is niet nodig dat je schrikt of versteld staat; maar laat je ook niet leiden door valse voorzichtigheid.

De oproep om de wil van God te vervullen - ook de roeping - komt plotseling, net zoals bij de apostelen. Christus ontmoeten en gehoor geven aan zijn oproep…

Niemand twijfelde: Christus ontmoeten en Hem volgen was één en hetzelfde.

Leef heel dicht bij Christus! Je zou samen met Petrus, Johannes en Andreas een rol moeten spelen in het evangelie…, want Christus leeft ook nu: Iesus Christus, heri et hodie, ipse et in saecula, Jezus Christus leeft! Gisteren en vandaag; tot in de eeuwigheid blijft Hij dezelfde.

Als iets in je niet overeenstemt met wat God van je verwacht, doe daar dan onmiddellijk iets aan!

Denk aan de apostelen: zij waren zwak en hadden veel fouten, maar in naam van de Heer deden zij wonderen. Alleen Judas, die misschien ook wonderen deed, is verloren gegaan. Hij trok zich uit vrije wil van Christus terug. Hij was niet bereid om, vastberaden en moedig, te breken met wat niet overeenstemde met de geest van God.

Toen de Heer hen riep waren de eerste apostelen bij hun oude boot de netten aan het boeten. De Heer zei hun Hem te volgen. En statim, onmiddellijk, relictis omnibus, lieten zij hun spullen, al hun spullen achter en volgden Hem!

Wij willen hun voorbeeld volgen, maar het kan gebeuren dat het ons niet lukt alles achter te laten, dat wij met ons hart ergens aan gehecht blijven, dat er in ons leven iets is waarmee we niet willen breken, iets dat we niet aan de Heer willen opdragen.

Ben je bereid je hart tot op de bodem te onderzoeken? Er mag niets achterblijven dat niet van Hem is; anders houden wij niet van Hem zoals het moet, jij niet en ik niet.

Ook de eerste twaalf waren vreemdelingen in de streken waar zij het evangelie brachten. Zij kwamen in aanraking met volkeren die hun wereld bouwden op een fundament dat haaks stond op de leer van Christus.

Kijk: ondanks die ongunstige omstandigheden wisten zij dat ze de dragers waren van de goddelijke boodschap van de verlossing. En de apostel riep uit: “Wee mij, als ik het evangelie niet verkondig!”