Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Karakter.

Zorg ervoor tactvol te zijn, een mens met goede manieren. Wees niet grof!

Wees altijd fijngevoelig; dat is iets anders als geaffecteerd zijn.

De liefde bereikt alles. Zonder liefde kunnen wij niets.

Liefhebben! Dat is het geheim van je leven… Bemin! Verdraag het lijden met blijdschap. Sterk je ziel, hard je wil. Verenig je overgave met de wil van God en je zult doeltreffend zijn.

Wees eenvoudig en vroom als een kind, en dapper en sterk als een held.

Kind, waar is de Christus die de mensen in je zoeken? In je hoogmoed? In je zucht aan anderen je wil op te leggen? In karaktertrekken die je niet wilt aanpakken? In die koppigheid…? Is Christus daar? Nee!!

Natuurlijk, je moet persoonlijkheid hebben, maar die moet wel steeds meer overeenkomen met die van Christus.

Heer, wat zou U ons geweldig helpen als ik anders was, als ik mijn temperament wat meer onder controle had, als ik U trouwer was!

Vanwege het vertrouwen dat Hij in je stelt door je naar zijn Kerk te brengen, moet je de zelfbeheersing, de kalmte, de sterkte, de - menselijke en bovennatuurlijke - rijpheid hebben, die velen pas na verloop van jaren verwerven.

Je moet niet vergeten dat de catechismus ons leert dat christen-zijn betekent een man of vrouw te zijn, die het geloof van Christus heeft.

Als je de kalmte verliest en zenuwachtig wordt, lijkt het dat je niet meer helder kunt denken.

In zo'n situatie hoort men de stem van de Meester weer wanneer Hij tegen Petrus zegt, als hij ten onder gaat in de wateren van zijn onrust en opwinding: “Waarom heb je getwijfeld?”

Verwijzingen naar de H. Schrift