Lijst van punten

Er zijn 24 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Karakter.

De Heer heeft sterke en moedige zielen nodig die geen compromis sluiten met de middelmatigheid en met vaste tred alle milieus binnentreden.

Een rustig en evenwichtig karakter, een onbuigzame wil, een diep geloof en een vurige vroomheid: dat zijn essentiële kenmerken van een kind van God

Zelfs van stenen kan de Heer kinderen van Abraham maken - Maar we moeten zorgen dat de steen niet bros is. Het is veel gemakkelijker een prachtig vierkant blok steen te houwen uit een hard stuk rots, ook al is dat vormloos.

Een apostel moet niet blijven hangen op het niveau van een middelmatig iemand. God roept hem om drager van menselijkheid te zijn en doorgever van een eeuwige nieuwheid. - Daarom moet een apostel een ziel zijn die langdurig, geduldig en heldhaftig is gevormd.

Iedere dag ontdek ik nieuwe dingen in mezelf, zeg je me - En mijn antwoord is: nu begin je jezelf te leren kennen.

Als je echt liefhebt, vind je telkens nieuwe details je liefde uit te drukken.

Het zou treurig zijn als iemand die het optreden van katholieken in het maatschappelijk leven gadeslaat, tot de conclusie zou moeten komen dat zij zich verlegen en vol complexen gedragen.

Wij mogen niet vergeten: onze Meester was - is - een perfectus Homo, volmaakt Mens!

Als de Heer je een goede eigenschap of bekwaamheid heeft gegeven, is die niet alleen bedoeld voor je eigen plezier of om ermee te pronken, maar om haar liefdevol in dienst van je naaste te gebruiken.

En wanneer krijg je een betere gelegenheid om te dienen dan op dit moment, nu je gezamenlijk leeft met zoveel mensen die hetzelfde ideaal met je delen?

Tegenover de druk van en de botsing met deze wereld: materialistisch, genotzuchtig, zonder geloof, hoe kan men dan nog de vrijheid opeisen en rechtvaardigen om niet te denken als - zij, en om niet te handelen als - zij!

- Een kind van God hoeft die vrijheid niet op te eisen, want Christus heeft haar eens voor altijd gewonnen. Maar een kind van God moet haar in alle situaties van het leven verdedigen en manifesteren. Alleen dan zullen - zij - begrijpen dat onze vrijheid niet door de omgeving afgegrendeld kan worden.

Je ouders, je collega's, je vrienden merken je verandering en beseffen dat het in jouw geval geen tijdelijke kwestie is, maar dat je niet meer dezelfde bent als vroeger.

Maak je geen zorgen, ga door!: het vivit vero in me Christus - nu is het Christus die in je leeft - gaat in vervulling.

Respecteer degenen die nee tegen je kunnen zeggen. Vraag ze bovendien hun weigering te motiveren, om er van te leren, of om te corrigeren.

Vroeger was je pessimistisch, besluiteloos en apathisch. Nu ben je helemaal anders geworden: je voelt je moedig, optimistisch en zeker van jezelf, omdat je uiteindelijk hebt besloten je steun alleen nog maar bij God te zoeken.

De toestand van iemand met prachtige menselijke deugden, maar absoluut zonder bovennatuurlijke kijk op het leven, is triest: want die deugden zal hij gemakkelijk alleen maar voor zijn persoonlijke doeleinden gaan gebruiken. - Sta daar eens bij stil!

Je houdt je aan een veeleisend leefplan: je staat vroeg op, doet je gebed, ontvangt de sacramenten, werkt of studeert veel, bent matig, doet aan verstervingen - maar je voelt, dat je iets mist.

Overweeg in je gesprek met God het volgende: omdat heiligheid - de strijd om die te bereiken - de volheid der liefde is, moet je je liefde tot God en, door Hem, je liefde tot de mensen herzien. - Misschien zul je dan diep in je ziel grote gebreken gaan ontdekken waar je nog niet tegen gestreden hebt: je bent geen goede zoon, geen goede broer, geen goede kameraad, geen goede vriend, geen goede collega. En omdat je op een verkeerde manier houdt van - jouw eigen soort van heiligheid - ben je afgunstig.

Je - offert je op - in veel kleine dingen die een - persoonlijke - betekenis voor je hebben, daarom zit je vast aan je ik, aan je eigen persoon, en leef je uiteindelijk niet voor God, noch voor anderen, alleen maar voor jezelf.

Om in het innerlijk leven en in het apostolaat verder te komen hoef je geen gevoelige devotie te hebben, maar wel een vastberaden en edelmoedige instelling van de wil ten opzichte van wat God vraagt.

Zonder de Heer kun je geen stap zetten die veilig is. - De zekerheid dat je zijn hulp nodig hebt zal je ertoe brengen dat je je meer met Hem zult verenigen, in een vast, volhardend vertrouwen dat doortrokken is van blijdschap en vrede - ook al wordt de weg zwaar en steil.

Kijk eens naar het grote verschil tussen een natuurlijke en een bovennatuurlijke manier van werken. De eerste heeft een goed begin, maar daarna verslapt de zaak. De tweede heeft eveneens een goed begin, maar daarna wordt er moeite gedaan om er nog beter mee verder te gaan.

Het is niet verkeerd je goed te gedragen uit edele menselijke motieven. - Maar - wat een verschil als bovennatuurlijke motieven - het bevel voeren!

Toen hij zag hoe vrolijk ze hun zware werk deden, vroeg die bewuste vriend: Doen ze al dat werk uit enthousiasme? - En blij en opgeruimd antwoordden ze hem: “Uit enthousiasme? - Dat zou niet zo best zijn!”. Per Dominum Nostrum Jesum Christum!, - door onze Heer Jezus Christus, die voortdurend op ons wacht.

Het is nodig voor de wereld dat we de slapenden wakker maken, de bangerikken aanmoedigen, de stuurlozen richting geven. In één woord, dat we ze in de gelederen van Christus opnemen, zodat ze hun krachten niet verspillen.

Misschien kun jij ook je voordeel doen met die bovennatuurlijke handigheid - een fijngevoelige uiting van vrij gewilde liefde, die een God toegedane ziel toepaste als hij voor moeilijke opgaven kwam te staan. Hij zei dan namelijk bij zichzelf: “Het wordt tijd dat je echt eens iets gaat doen dat de moeite waard is”.

Wat voor een soort christelijke volmaaktheid wil je bereiken als je altijd maar doet waar je zin in hebt, - wat je leuk vindt -! Het is logisch dat alle gebreken die je niet bestrijdt, steeds slechte werken zullen voortbrengen. En je wil, die je niet in volhardende strijd hebt leren beheersen, zal nergens goed voor zijn als je in een moeilijke situatie terecht komt.

Een façade van energie en wilskracht. - Maar wat een slapheid en willoosheid van binnen!

Maak je er sterk voor dat je deugden geen camouflage worden, maar gewoonten die bepalend zijn voor je karakter.

“Ik ken mannen en vrouwen die niet eens de fut hebben om hulp te vragen”, zeg je verdrietig en met een zekere teleurstelling. - Ga niet aan ze voorbij; je wil om jezelf en hen te redden is misschien wel het beginpunt van hun bekering. Bovendien, als je even je verstand gebruikt, moet je beseffen dat er ook naar jou een hand werd uitgestoken.

Slappe mensen, die zich beklagen over talloze belachelijke kleinigheden, kunnen zich in kleine dagelijkse dingen niet voor Jezus opofferen - en helemaal niet voor anderen.

Wat een schande als jij - hard en veeleisend voor anderen - zo'n gebrek aan flinkheid zou hebben in je dagelijkse doen en laten!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift